Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Ciasto jabłkowo-owsiane (bezmączne i bezglutenowe)

Ciasto jabłkowo-owsiane (bezmączne i bezglutenowe)

Smaczne jabłkowo-owsiane ciasto z płatków owsianych i mąki kokosowej z lekką cynamonową nutą, które nadaje się na zdrowy deser albo sycące, słodkie śniadanie. To zdrowe ciasto nie zawiera żadnej dodatkowej mąki, glutenu ani tłuszczu.

Istnieje mnóstwo przepisów na zdrowe ciasta jabłkowe, z których każdy jest na swój sposób wyjątkowy — ten przepis ucieszy wszystkich miłośników zdrowego trybu życia. To ciasto jest bogate w składniki odżywcze, a jednocześnie sycące. Znajdziesz w nim dużo błonnika oraz białka, którego dużą dawkę zapewni Ci użyty zamiast oleju jogurt grecki, który jednocześnie złagodzi konsystencję ciasta.

Dzięki mące kokosowej i płatkom owsianym to bezmączne ciasto jabłkowo-owsiane będzie soczyste i delikatne. Osłodzimy je miodem, a ukryte w każdym kęsie soczyste rodzynki wzbogacą jego smak. Jeśli nie lubisz rodzynków, możesz je oczywiście ominąć albo zastąpić suszoną żurawiną.

Ciesz się tym przepisem na zdrowe ciasto jabłkowe, który szczególnie przyda Ci się w sezonie na te owoce. Sama najbardziej lubię podawać ten deser z orzechami pekan i filiżanką dobrej kawy, pycha.

Składniki

  • 250g płatków owsianych (polecam te)
  • 80g mąki kokosowej (polecam tę)
  • 50g suszonych rodzynków
  • 400ml wrzącej wody
  • 400g jabłek
  • 150g jogurtu greckiego
  • 3 jajka
  • 5-6 łyżek miodu
  • 40g orzechów pekan
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • mielony cynamon
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. W misce ubij białka i szczyptę soli, aż uzyskasz gęstą pianę, a następnie ostrożnie dodaj miód i żółtka.
  2. W innej misce zalej wrzącą wodą płatki owsiane wymieszane z mąką kokosową, dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj.
  3. Następnie dodaj rodzynki, proszek do pieczenia i mieszankę z jajek.
  4. Wymieszaj ciasto i przełóż do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Pokrój jabłka na kawałki, posyp cynamonem i połóż na cieście.
  6. Przyciśnij je dłonią.
  7. Piecz ciasto przez około 35 minut w 175 stopniach, aż włożony do niego patyczek wyjdzie suchy.
  8. Przed podaniem odstaw do ostygnięcia, posyp orzechami pekan i polej ciasto miodem.
Czas przygotowania45 minut
Porcje8 kawałków
Wartości odżywcze/ 1 kawałek
Kalorie316 Kcal
Węglowodany42 g
Błonnik9 g
Białko10 g
Tłuszcz9 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze