Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Bezglutenowy placek cebulowy

Bezglutenowy placek cebulowy

Z góry ostrzegam, że będziesz chciał zjeść ten dietetyczny bezglutenowy placek cebulowy sam i nie pokazując go nikomu. Jego smak jest naprawdę nieziemski - jeśli lubisz cebulę :)

Ten zdrowy pikantny placek nie rozpada się dzięki jajkom, serowi i mące kokosowej, która zapewnia dużą ilość błonnika, lecz nie zawiera glutenu. Jeśli jednak nie masz pod ręką mąki kokosowej, możesz zastąpić ją w tym przepisie dowolną inną mąką. Kurkuma dodaje temu plackowi ciekawego smaku i koloru.

Pikantny placek cebulowy jest jednocześnie zdrowy i nisko-węglowodanowy, ale zachwyci Cię wysoką zawartością białka. Oprócz imponujących właściwości odżywczych, ma on również wspaniały smak. Nadaje się jako sycące i zdrowe śniadanie zamiast klasycznej jajecznicy, ale jest również idealny jako lekka kolacja. Możesz także podawać go jako dodatek do różnych dań mięsnych. Ponieważ placek jest prosty i szybki do przygotowania, naprawdę każdy może go zrobić. Możesz także dodać suszone pomidory lub szczypiorek, aby urozmaicić jego smak.

Jedna porcja tego placka cebulowego o niskiej zawartości węglowodanów zawiera: 14% ZDS wapnia 9% ZDS witamin A, D, B-12

Przygotuj ten zdrowy placek bezglutenowy dla siebie i swojej rodziny,a zobaczysz, że zniknie w mgnieniu oka.

Składniki

  • 2 duże cebule
  • 6 jajek
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki mąki kokosowej (lub innej) (polecam tę)
  • 1/2 szklanki tartej mozzarelli
  • 1 łyżka oleju kokosowego (polecam ten)
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu
  • szczypta kurkumy

Przygotowanie

  1. Drobno posiekaj cebulę.
  2. Na rozgrzanej patelni podgrzej łyżkę oleju i podsmaż cebulę, aż stanie się przezroczysta.
  3. Zmieszaj jajka z jogurtem, solą i pieprzem.
  4. Dodaj smażoną cebulę, starty ser i mąkę kokosową (lub inną) i dokładnie wymieszaj ciasto.
  5. Wlej ciasto do formy nasmarowanej olejem lub do formy silikonowej (o średnicy 20-25 cm).
  6. Piecz placek cebulowy przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż uzyska złoty kolor.
  7. Pozostaw ciasto do ostygnięcia na co najmniej 10 minut przed wyjęciem z formy.
Czas przygotowania60 minut
Porcje6 kawałków
Wartości odżywcze/ 1 kawałek
Kalorie162 Kcal
Węglowodany6 g
Błonnik4 g
Białko12 g
Tłuszcz8 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze