
Bezglutenowy placek cebulowy
Z góry ostrzegam, że będziesz chciał zjeść ten dietetyczny bezglutenowy placek cebulowy sam i nie pokazując go nikomu. Jego smak jest naprawdę nieziemski - jeśli lubisz cebulę :)
Ten zdrowy pikantny placek nie rozpada się dzięki jajkom, serowi i mące kokosowej, która zapewnia dużą ilość błonnika, lecz nie zawiera glutenu. Jeśli jednak nie masz pod ręką mąki kokosowej, możesz zastąpić ją w tym przepisie dowolną inną mąką. Kurkuma dodaje temu plackowi ciekawego smaku i koloru.
Pikantny placek cebulowy jest jednocześnie zdrowy i nisko-węglowodanowy, ale zachwyci Cię wysoką zawartością białka. Oprócz imponujących właściwości odżywczych, ma on również wspaniały smak. Nadaje się jako sycące i zdrowe śniadanie zamiast klasycznej jajecznicy, ale jest również idealny jako lekka kolacja. Możesz także podawać go jako dodatek do różnych dań mięsnych. Ponieważ placek jest prosty i szybki do przygotowania, naprawdę każdy może go zrobić. Możesz także dodać suszone pomidory lub szczypiorek, aby urozmaicić jego smak.
Jedna porcja tego placka cebulowego o niskiej zawartości węglowodanów zawiera: 14% ZDS wapnia 9% ZDS witamin A, D, B-12
Przygotuj ten zdrowy placek bezglutenowy dla siebie i swojej rodziny,a zobaczysz, że zniknie w mgnieniu oka.
Składniki
- 2 duże cebule
- 6 jajek
- 120 g jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki mąki kokosowej (lub innej) (polecam tę)
- 1/2 szklanki tartej mozzarelli
- 1 łyżka oleju kokosowego (polecam ten)
- 1 łyżeczka soli morskiej
- szczypta czarnego mielonego pieprzu
- szczypta kurkumy
Przygotowanie
- Drobno posiekaj cebulę.
- Na rozgrzanej patelni podgrzej łyżkę oleju i podsmaż cebulę, aż stanie się przezroczysta.
- Zmieszaj jajka z jogurtem, solą i pieprzem.
- Dodaj smażoną cebulę, starty ser i mąkę kokosową (lub inną) i dokładnie wymieszaj ciasto.
- Wlej ciasto do formy nasmarowanej olejem lub do formy silikonowej (o średnicy 20-25 cm).
- Piecz placek cebulowy przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż uzyska złoty kolor.
- Pozostaw ciasto do ostygnięcia na co najmniej 10 minut przed wyjęciem z formy.
Czas przygotowania | 60 minut | |
Porcje | 6 kawałków |
Wartości odżywcze/ 1 kawałek | ||
Kalorie | 162 Kcal | |
Węglowodany | 6 g | |
Błonnik | 4 g | |
Białko | 12 g | |
Tłuszcz | 8 g |