Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Bezglutenowa roladka z kalafiora

Bezglutenowa roladka z kalafiora

Pyszna obiadowa roladka kalafiorowa bez mąki. Możesz wypełnić ją dowolnym nadzieniem, ale polecam wypróbować to opisane w przepisie. Jest naprawdę smaczne!

Roladki można przyrządzać na wiele sposobów. Myśląc nad tym przepisem, chciałam zamienić ten słodki deser w pełnowartościowy posiłek. Tę szybką i prostą, bezglutenową roladkę kalafiorową można wypełnić zdrową mieszanką sera, przecieru z pomidorów, szynki i oliwek. Wszystkim miłośnikom zdrowego stylu życia i fitnessu z pewnością spodoba się jej wysoka zawartość białka.

Ta nadziewana roladka z ciasta kalafiorowego jest prosta w przygotowaniu, a jej smak to po prostu poezja. Wszystko w jednym, to lubię najbardziej. Na pierwszy rzut oka niepozorny kalafior zawiera wiele witamin i można z niego stworzyć prawie każde danie. To wspaniały strażnik Twojej szczupłej figury, a jeśli starasz się zrzucić wagę, możesz go jeść tyle, ile tylko chcesz.

Ta bezmączna roladka z łatwością nasyci Twoich gości, a w dodatku możesz wypełnić ją dowolnym nadzieniem, wystarczy, że użyjesz swojej wyobraźni. Możesz podawać ją na ciepło, złotą i chrupiącą, ale świetnie sprawdzi się również w zimnym bufecie. Doskonale zastąpi także klasyczną poranną lub popołudniową przekąskę. Wypróbuj mój zdrowy przepis na nadziewaną roladkę z ciasta kalafiorowego i daj mi znać, jak Ci smakowała.

Składniki

  • 1 kalafior
  • 1 jajko
  • 50g tartej mozzarelli
  • ½ łyżeczki soli morskiej (polecam tę)
  • ½ łyżeczki oregano
  • ⅓ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • Nadzienie:
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 50g tartego sera
  • 100g wysokiej jakości szynki
  • oliwki (do smaku)

Przygotowanie

  1. Umyj kalafiora, podziel na kwiatostany i gotuj na parze przez około 8 minut.
  2. Włóż ugotowane kwiatostany do blendera i dokładnie wymieszaj.
  3. Zawiń drobno poszatkowanego kalafiora w ścierkę lub ręcznik i odsącz go tak bardzo, jak to możliwe.
  4. W misce wymieszaj osuszonego kalafiora z mozzarellą, jajkiem i przyprawami.
  5. Rozprowadź ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i uformuj je na kształt wąskich prostokątów.
  6. Piecz w 220 stopniach przez 10 minut.
  7. Po 10 minutach wyjmij ciasto z piekarnika, polej przecierem pomidorowym, posyp serem, szynką i oliwkami.
  8. Chwytając za krańce papieru do pieczenia złóż brzegi ciasta tak, aby nakładały się na siebie na środku.
  9. Szczep ze sobą brzegi.
  10. Możesz obrócić roladkę, żeby nadać jej ładniejszy kształt.
  11. Piecz roladkę z nadzieniem przez dodatkowe 12-15 minut, aż się zazłoci.
  12. Zanim pokroisz, odstaw do ostygnięcia.
Czas przygotowania45 minut
Porcje2 porcje
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie308 Kcal
Węglowodany11 g
Błonnik8 g
Białko31 g
Tłuszcz14 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze