
Zdrowy krem cytrynowy bez masła
Zastanawiasz się, czym jest krem cytrynowy (lemon curd)? To gęsty, słodki sos lub krem przygotowywany z cytrusów, zazwyczaj cytryn, ale także pomarańczy lub limonek. Ma konsystencję budyniu i charakterystyczny, słodko-kwaśny smak. Klasyczny krem cytrynowy zawiera dużo tłuszczu i cukru, w związku z czym wymyśliłam prosty przepis na niskokaloryczną, fit wersję tradycyjnego kremu cytrynowego, bez masła i cukru rafinowanego.
Ten krem cytrynowy jest bardzo prosty w przygotowaniu — zrobisz go w zaledwie kilka minut. Ma przyjemną, kremową konsystencję, jest słodzony miodem i ucieszy Cię także wysoką zawartością witaminy C.
Jeśli masz w domu zapas zbędnych cytryn i nie wiesz co z nimi zrobić, polecam przygotowanie tego zdrowego kremu cytrynowego. Można go przechowywać w lodówce przez kilka tygodni i jeść w wielu postaciach — jako samodzielny deser, ale również z jogurtem lub muffinkami, a także jako nadzienie do ciast, deserów bez pieczenia, naleśników i parfaits.
Zdecydowanie nie warto unikać żółtek jaj, ponieważ są bardzo ważnym źródłem błonnika i zawierają go tylko 1g mniej niż białka. W dodatku są wspaniałym źródłem luteiny, zeaksatyny, witaminy A, D, E, B6 i B12 oraz minerałów, takich jak wapń, magnez, żelazo, sód, cynk i fosfor.
Jedna porcja tego fit kremu cytrynowego zawiera jedynie 133 kcal i 5g tłuszczu — ponad dwa razy mniej niż jego klasyczna wersja. Jeśli lubisz połączenie słodko-kwaśnych smaków, musisz wypróbować ten dietetyczny krem cytrynowy.
Składniki
- 4 żółtka jajek
- sok z 3 cytryn
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 2 łyżki skrobia kukurydziana
- 3 łyżki miodu
- ½ szklanki wody
Przygotowanie
- W tym przepisie bardzo ważne jest przygotowanie wszystkich składników z odpowiednim wyprzedzeniem.
- Umieść żółtka jaj w misce.
- Wymieszaj w garnku wodę ze skrobią kukurydzianą i dodaj słodzik.
- Ugotuj mieszankę na średnim ogniu, cały czas mieszając.
- Kiedy zacznie się konsolidować, dodaj sok i skórkę z cytryny. Następnie dodaj żółtka.
- Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2 minuty, następnie zdejmij z ognia.
- Przełóż krem cytrynowy do szczelnego pojemnika i przechowuj go w lodówce.
Czas przygotowania | 10 minut | |
Porcje | 4 porcje |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 133 Kcal | |
Węglowodany | 22 g | |
Błonnik | 0 g | |
Białko | 3 g | |
Tłuszcz | 5 g |