Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Zdrowy krem cytrynowy bez masła

Zdrowy krem cytrynowy bez masła

Zastanawiasz się, czym jest krem cytrynowy (lemon curd)? To gęsty, słodki sos lub krem przygotowywany z cytrusów, zazwyczaj cytryn, ale także pomarańczy lub limonek. Ma konsystencję budyniu i charakterystyczny, słodko-kwaśny smak. Klasyczny krem cytrynowy zawiera dużo tłuszczu i cukru, w związku z czym wymyśliłam prosty przepis na niskokaloryczną, fit wersję tradycyjnego kremu cytrynowego, bez masła i cukru rafinowanego.

Ten krem cytrynowy jest bardzo prosty w przygotowaniu — zrobisz go w zaledwie kilka minut. Ma przyjemną, kremową konsystencję, jest słodzony miodem i ucieszy Cię także wysoką zawartością witaminy C.

Jeśli masz w domu zapas zbędnych cytryn i nie wiesz co z nimi zrobić, polecam przygotowanie tego zdrowego kremu cytrynowego. Można go przechowywać w lodówce przez kilka tygodni i jeść w wielu postaciach — jako samodzielny deser, ale również z jogurtem lub muffinkami, a także jako nadzienie do ciast, deserów bez pieczenia, naleśników i parfaits.

Zdecydowanie nie warto unikać żółtek jaj, ponieważ są bardzo ważnym źródłem błonnika i zawierają go tylko 1g mniej niż białka. W dodatku są wspaniałym źródłem luteiny, zeaksatyny, witaminy A, D, E, B6 i B12 oraz minerałów, takich jak wapń, magnez, żelazo, sód, cynk i fosfor.

Jedna porcja tego fit kremu cytrynowego zawiera jedynie 133 kcal i 5g tłuszczu — ponad dwa razy mniej niż jego klasyczna wersja. Jeśli lubisz połączenie słodko-kwaśnych smaków, musisz wypróbować ten dietetyczny krem cytrynowy.

Składniki

  • 4 żółtka jajek
  • sok z 3 cytryn
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki skrobia kukurydziana
  • 3 łyżki miodu
  • ½ szklanki wody

Przygotowanie

  1. W tym przepisie bardzo ważne jest przygotowanie wszystkich składników z odpowiednim wyprzedzeniem.
  2. Umieść żółtka jaj w misce.
  3. Wymieszaj w garnku wodę ze skrobią kukurydzianą i dodaj słodzik.
  4. Ugotuj mieszankę na średnim ogniu, cały czas mieszając.
  5. Kiedy zacznie się konsolidować, dodaj sok i skórkę z cytryny. Następnie dodaj żółtka.
  6. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2 minuty, następnie zdejmij z ognia.
  7. Przełóż krem cytrynowy do szczelnego pojemnika i przechowuj go w lodówce.
Czas przygotowania10 minut
Porcje4 porcje
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie133 Kcal
Węglowodany22 g
Błonnik0 g
Białko3 g
Tłuszcz5 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze