Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Według dania
Według preferencji
Alergeny
według składnika
Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Zdrowy 4-warstwowy deser (bezglutenowy)

Zdrowy 4-warstwowy deser (bezglutenowy)

Smaczny i zdrowy deser 4-warstwowy z masłem orzechowym, twarogiem oraz polewą z nasion chia i owoców. Jest całkowicie bezmączny i nie zawiera rafinowanego cukru, a osłodzisz go jedynie daktylami i odrobiną miodu.

Jeśli uwielbiasz desery z twarożkiem, masłem orzechowym i świeżymi owocami, z pewnością polubisz ten smakołyk. Każda jego warstwa skrywa wspaniały smak, a w połączeniu z pozostałymi warstwami tworzy na Twoim języku prawdziwą harmonię smaków.

Pierwsza warstwa, baza kakaowo-owsiana, składa się z daktyli, płatków owsianych, migdałów i kakao. Na niej znajduje się masło orzechowe, wymieszane z olejem kokosowym. Trzecia warstwa to twarożek zmieszany z miodem, a na końcu znajdziesz polewę z nasion chia i owoców, która dodaje temu deserowi świeżości.

Ten zdrowy, 4-warstwowy deser jest bogaty w błonnik i zapewnia Twojemu ciału niezbędne witaminy, minerały, a także zdrowe tłuszcze. Dobrze zaspokaja apetyt, więc możesz cieszyć się nim nie tylko na deser, ale także w roli pożywnego śniadania. Jeśli masz pod ręką wszystkie składniki, wypróbuj je i nie zapomnij dać mi znać w komentarzach, jak Ci smakowało.

Składniki

  • ¾ szklanki daktyli
  • 50g płatków owsianych (polecam te)
  • 40g kakao
  • 60g migdałów (polecam te)
  • 60g wiórków kokosowych
  • 150g masła orzechowego (polecam to)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (polecam ten)
  • 150g miękkiego twarogu
  • 3 łyżki miodu
  • 200g malin lub żurawiny
  • 4 łyżki wody
  • 4 łyżki nasion chia (polecam te)

Przygotowanie

  1. Wymieszaj w blenderze daktyle, płatki owsiane, migdały, kokosa i kakao.
  2. Jeśli trzeba, dodaj kilka łyżek wody, żeby ciasto było łatwiejsze do uformowania.
  3. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą i stworzą niemal jednolitą masę, przełóż i ugnieć całość na spodzie formy do pieczenia (np. do chleba), a następnie umieść w zamrażalniku.
  4. W misce wymieszaj masło orzechowe z rozpuszczonym olejem kokosowym i przełóż tę warstwę na poprzednią (która powinna już być już co najmniej częściowo utwardzona).
  5. Włóż deser z powrotem do zamrażalnika.
  6. Wymieszaj twaróg i miód, a następnie przełóż tę mieszankę na warstwę z masła orzechowego.
  7. Ugotuj w wodzie świeże maliny i żurawinę, dodaj nasiona chia i odstaw do zagęszczenia na 10 minut.
  8. Polej ciasto mieszanką i włóż do lodówki na co najmniej 7 godzin.
Czas przygotowania35 minut
Porcje12 kawałków
Wartości odżywcze/ 1 kawałek
Kalorie250 Kcal
Węglowodany19 g
Błonnik6 g
Białko9 g
Tłuszcz15 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze