
Zdrowy 4-warstwowy deser (bezglutenowy)
Smaczny i zdrowy deser 4-warstwowy z masłem orzechowym, twarogiem oraz polewą z nasion chia i owoców. Jest całkowicie bezmączny i nie zawiera rafinowanego cukru, a osłodzisz go jedynie daktylami i odrobiną miodu.
Jeśli uwielbiasz desery z twarożkiem, masłem orzechowym i świeżymi owocami, z pewnością polubisz ten smakołyk. Każda jego warstwa skrywa wspaniały smak, a w połączeniu z pozostałymi warstwami tworzy na Twoim języku prawdziwą harmonię smaków.
Pierwsza warstwa, baza kakaowo-owsiana, składa się z daktyli, płatków owsianych, migdałów i kakao. Na niej znajduje się masło orzechowe, wymieszane z olejem kokosowym. Trzecia warstwa to twarożek zmieszany z miodem, a na końcu znajdziesz polewę z nasion chia i owoców, która dodaje temu deserowi świeżości.
Ten zdrowy, 4-warstwowy deser jest bogaty w błonnik i zapewnia Twojemu ciału niezbędne witaminy, minerały, a także zdrowe tłuszcze. Dobrze zaspokaja apetyt, więc możesz cieszyć się nim nie tylko na deser, ale także w roli pożywnego śniadania. Jeśli masz pod ręką wszystkie składniki, wypróbuj je i nie zapomnij dać mi znać w komentarzach, jak Ci smakowało.
Składniki
- ¾ szklanki daktyli
- 50g płatków owsianych (polecam te)
- 40g kakao
- 60g migdałów (polecam te)
- 60g wiórków kokosowych
- 150g masła orzechowego (polecam to)
- 2 łyżki oleju kokosowego (polecam ten)
- 150g miękkiego twarogu
- 3 łyżki miodu
- 200g malin lub żurawiny
- 4 łyżki wody
- 4 łyżki nasion chia (polecam te)
Przygotowanie
- Wymieszaj w blenderze daktyle, płatki owsiane, migdały, kokosa i kakao.
- Jeśli trzeba, dodaj kilka łyżek wody, żeby ciasto było łatwiejsze do uformowania.
- Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą i stworzą niemal jednolitą masę, przełóż i ugnieć całość na spodzie formy do pieczenia (np. do chleba), a następnie umieść w zamrażalniku.
- W misce wymieszaj masło orzechowe z rozpuszczonym olejem kokosowym i przełóż tę warstwę na poprzednią (która powinna już być już co najmniej częściowo utwardzona).
- Włóż deser z powrotem do zamrażalnika.
- Wymieszaj twaróg i miód, a następnie przełóż tę mieszankę na warstwę z masła orzechowego.
- Ugotuj w wodzie świeże maliny i żurawinę, dodaj nasiona chia i odstaw do zagęszczenia na 10 minut.
- Polej ciasto mieszanką i włóż do lodówki na co najmniej 7 godzin.
Czas przygotowania | 35 minut | |
Porcje | 12 kawałków |
Wartości odżywcze/ 1 kawałek | ||
Kalorie | 250 Kcal | |
Węglowodany | 19 g | |
Błonnik | 6 g | |
Białko | 9 g | |
Tłuszcz | 15 g |