Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Zdrowe pączki owsiane z polewą czekoladową

Zdrowe pączki owsiane z polewą czekoladową

Widziałam już wiele filmów z przepisami na domowe pączki i zawsze przerażała mnie niewiarygodna ilość oleju, w którym je wypiekano, podobnie jak ich długotrwałe przygotowywanie. Dlatego wymyśliłam przepis na zdrowe pączki owsiane z polewą czekoladową, żeby móc jeszcze bardziej cieszyć się pączkami, które mniej obciążają nasze ciało.

W tym przepisie na wegańskie pączki z polewą czekoladową użyłam jedynie składników, które pozostają w zgodzie z naszym organizmem. Ten przepis może być także bez problemu przygotowany przez wegan. Błonnik jest tu dumnie reprezentowany przez popularne płatki owsiane, połączone z pełnym smaku, słodkim musem jabłkowym oraz wspaniałym reprezentantem potasu — bananem. Konsystencję tych zdrowych pączków dopełnia siemię lniane, które korzystnie wpływa na nasze serce, a do tego znajdziemy w nich także prawdziwą przyprawę życia — cynamon. Uważaj, żeby nie zjeść całej polewy przed polaniem nią gotowych pączków, ponieważ to połączenie kakao, miodu (lub agawy w wersji wegańskiej) i kokosa to istna bomba smakowa. 1 szklanka w przepisie odpowiada 250ml.

Zdrowe pączki owsiane z polewą czekoladową to smaczna, zdrowa i wegańska alternatywna dla klasycznych domowych pączków. Oczywiście smakują nieco inaczej, ale przyciągają uwagę i z łatwością wyeliminują Twoją ochotę na słodką przekąskę.

Jeśli ten przepis na zdrowe pączki wzbudził Twoją ciekawość, zobacz także inne przepisy na mojej stronie. Tutaj mam dla Ciebie kilka świetnych przepisów na fit pączki.

Składniki

  • 1 szklanka zmielonych płatków owsianych (polecam te)
  • ⅓ szklanki musu jabłkowego bez cukru
  • 1 dojrzały banan
  • ¼ łyżki siemienia lnianego (polecam to)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1-2 łyżki mąki migdałowej (opcjonalnie) (polecam te)
  • rodzynki, wiórki kokosowe (do smaku)
  • Polewa:
  • 1 łyżka oleju kokosowego (polecam ten)
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka miodu
  • wiórki kokosowe, kolorowa posypka

Przygotowanie

  1. Wymieszaj ugniecionego banana z pozostałymi składnikami.
  2. Z otrzymanej masy zrób kulki i uformuj pączki.
  3. Zrób w środku dziurkę i przełóż pączki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
  4. Piecz w 180 stopniach przez 10 minut.
  5. Przewróć pączki na drugą stronę i piecz przez kolejne 5 minut.
  6. Żeby zrobić polewę, wymieszaj razem rozpuszczony olej kokosowy, kakao i miód.
  7. Zanurz już ostygnięte pączki w polewie i udekoruj.
Czas przygotowania20 minut
Porcje6 kawałków
Wartości odżywcze/ 1 kawałek
Kalorie130 Kcal
Węglowodany17 g
Błonnik5 g
Białko4 g
Tłuszcz5 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze