Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Zdrowe domowe żelki

Zdrowe domowe żelki

Są dwie grupy ludzi — ci, którzy wolą czekoladę i ci, którzy uwielbiają żelki. Jeśli jesteś miłośnikiem żelków, przynajmniej tak jak ja, ale próbujesz unikać tego przysmaku ze względu na cukier i sztuczne barwniki, ten przepis z pewnością Cię ucieszy. To wspaniały, a w szczególności bardzo łatwy przepis na zdrowe domowe żelki, które możesz podawać bez wyrzutów sumienia, nawet jako deser dla najmłodszych.

Te domowe żelki są niskokaloryczne, a do tego pełne witamin, kolorów i ciekawych kształtów. Dzięki zastosowaniu 100% żelatyny są jeszcze bogatsze w białko. W odróżnieniu od sklepowych żelków nie będziesz obciążać swojego ciała pustymi kaloriami. W sklepach możesz nawet znaleźć różne ciekawe foremki do żelków, od misiów i serc po różne robaczki. Sama nie dodaję do nich żadnego słodzika, ponieważ dzięki wykorzystanym owocom są wystarczająco słodkie, ale jeśli chcesz je jeszcze dosłodzić, możesz użyć miodu lub stewii.

Ten przepis zawiera bogatą w kolagen, czystą, 100% żelatynę, która korzystnie działa na nasze kości, skórę i paznokcie. Nie używaj żelatyny cukierniczej, ponieważ jej głównym składnikiem jest cukier.

Wypróbuj ten przepis na pyszne domowe żelki. Wierzę, że pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Mnie najbardziej smakują w wersji wiśniowej, pomarańczowej i truskawkowej.

Składniki

  • 4 szklanki owoców (wiśni, truskawek, czarnych jagód, pomarańczy...)
  • 6 łyżek sproszkowanej żelatyny (100%)
  • ½ szklanki soku z cytryny
  • słodzik (opcjonalnie) (polecam tę)

Przygotowanie

  1. W blenderze zblenduj wybrane owoce.
  2. Odsącz zblendowane owoce, używając sitka.
  3. Z podanych składników powinny wyjść około 2 szklanki soku.
  4. Przelej połowę soku do garnka.
  5. Drugą połowę zostaw w misce, posyp żelatyną i odstaw na parę minut, żeby mieszanka zgęstniała.
  6. Podgrzej garnek z owocami na średnim ogniu, a po chwili dodaj sok zmieszany z żelatyną.
  7. Dokładnie wymieszaj.
  8. Dodaj sok z cytryny i ponownie zamieszaj.
  9. Spróbuj soku i jeśli jest zbyt kwaśny, dodaj słodzika.
  10. Ponownie zamieszaj i zdejmij z ognia. Uważaj, żeby sok się nie zagotował.
  11. Przelej sok do małych foremek lub dużej brytfanny i odstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin.
  12. Masę z brytfanny pokrój na mniejsze kawałki, wyjmij żelki z małych foremek.
  13. Jeśli masz z tym problem, umieść foremki na 30 minut do godziny w zamrażalniku i spróbuj ponownie.
  14. Uwaga! Niektóre rodzaje owoców zawierają enzymy, które nie pozwalają na to, żeby sok zgęstniał. Dlatego nie polecam używania w tym przepisie ananasa, kiwi, mango czy papai.
Czas przygotowania15 minut
Porcje40 porcji
Wartości odżywcze / 1 porcja
Kalorie10 Kcal
Węglowodany1 g
Błonnik1 g
Białko1 g
Tłuszcz0 g
...
Lucia Wagner

Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!

Lucia Wagner

Komentarze