
Zdrowa sałatka z mango
Łatwa do przygotowania, orzeźwiająca, smaczna i zdrowa sałatka z mango, w której można wykorzystać kaszę gryczaną, kuskus, bulgur lub komosę ryżową - w zależności od zawartości spiżarni i upodobań. Mango w połączeniu resztą składników nadaje tej zdrowej sałatce interesujący smak. Jeśli jesteś miłośnikiem mango, zdecydowanie spróbuj tej niskokalorycznej sałatki z egzotycznym akcentem.
Mango nie tylko ma doskonały smak, ale jest również pełne minerałów, witamin i przeciwutleniaczy. Ma wysoką zawartość witamin A, E, C, B i ma korzystny wpływ na tarczycę, ciśnienie krwi i układ hormonalny. Zapewnia słodki, pyszny smak i piękny kolor tej sałatce z kaszą gryczaną, kuskusem lub komosą.
Tę sałatkę możesz przygotować w dowolnym momencie dnia - jest idealna na śniadanie lub lekką kolację na słodko. Dzięki twarożkowi sałatka jest pełna białka, ma również wysoką zawartość błonnika. Jej wartości odżywcze będą się różnić w zależności od wybranych składników. Moje obliczenia dotyczą kaszy gryczanej. Kasza gryczana ma wysoki poziom białka, błonnika, minerałów i rutyny, dzięki czemu ma korzystny wpływ na naczynia krwionośne i żyły. Kuskus to produkt zbilansowany pod względem odżywczym i lekkostrawny. Nadaje się dla diabetyków i osób z wysokim ciśnieniem krwi i podniesionym poziomem cholesterolu. Komosa ryżowe to bezglutenowa alternatywa dla pszenicy. Zawiera wiele niezbędnych aminokwasów, a także dużo błonnika i żelaza.
Niezależnie od tego, czy przygotowujesz tę zdrową sałatkę z mango z dodatkiem kaszy gryczanej, kuskusu czy komosy, zawsze da Ci ona wiele korzyści zdrowotnych i pełnię smaku :)
Składniki
- 80 g kaszy gryczanej, kuskusu, bulguru lub komosy ryżowej (polecam tę)
- 1 mango
- 250 g twarożku
- 2 łyżki miodu (lub syropu klonowego)
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- rodzynki, orzechy (opcjonalnie) (polecam te)
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
- Ugotuj kaszę gryczaną, kuskus, bulgur lub komosę ryżową w wodzie, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
- Odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
- Dokładnie posiekaj mango i połącz je w dużej misce ze wszystkimi pozostałymi składnikami.
- Sałatkę można podawać od razu lub po schłodzeniu w lodówce.
Czas przygotowania | 15 minut | |
Porcje | 2 porcje |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 400 Kcal | |
Węglowodany | 65 g | |
Błonnik | 7 g | |
Białko | 27 g | |
Tłuszcz | 5 g |