Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Soczysta babka bananowo-twarogowa

Soczysta babka bananowo-twarogowa

Jeśli lubisz twaróg, nie wystarczą Ci zaledwie dwa lub trzy kawałki tej zdrowej i soczystej babki bananowo-twarogowej. Jest niezwykle soczysta, smaczna, orzeźwiająca, pożywna, a do tego zdrowa! Nadaje się zarówno na śniadanie, jak i na zdrowy deser.

Ta fit, zdrowa babka bananowo-twarogowa jest bezmączna i nie ma w niej żadnego dodatkowego tłuszczu ani rafinowanego cukru. Nie martw się, jej konsystencja nie będzie Ci co prawda przypominać tradycyjnej babki, ale jest naprawdę pyszna i z pewnością warto ją wypróbować. Wierzę, że posmakuje Tobie i Twoim bliskim, ponieważ to jeden z najpopularniejszych przepisów na mojej stronie — wśród moich czytelników, a także moich najbliższych. Ta zdrowa babka jest naprawdę prosta w przygotowaniu, nie musisz nawet ubijać żadnych jajek, więc zrobisz ją w zaledwie kilka minut.

W przeciwieństwie do klasycznej babki ta zawiera więcej białka, a jednocześnie mniej tłuszczu i kalorii. Zwykle dosładzam ją miodem, ale w wersji fit możesz także użyć ksylitolu lub stewii, żeby ograniczyć zawartość węglowodanów w tej babce do minimum. Uwielbiam dodawać do ciasta kilka drylowanych wiśni, żeby jeszcze bardziej wzbogacić jej smak.

Pamiętaj, żeby po upieczeniu ostudzić to bezglutenowe ciasto w formie. Najlepszym sposobem na jego upieczenie jest użycie formy silikonowej, ponieważ ciasto może z łatwością przykleić się do klasycznej formy. Jeśli nie masz pod ręką formy do babki, możesz też na przykład przelać ciasto do silikonowej formy do muffinków. Nie zapomnij obejrzeć przygotowanego specjalnie dla Ciebie, krótkiego przepisu wideo na tę zdrową babkę.

Składniki

  • 500g twarogu
  • 2 dojrzałe banany
  • 5 jajek
  • 5 łyżek miodu
  • rodzynki (do smaku)
  • wiśnie (do smaku)

Przygotowanie

  1. Ugnieć banany i twaróg widelcem, a następnie wymieszaj.
  2. Dodaj jajka, miód i pozostałe składniki, mieszając dokładnie w międzyczasie.
  3. Kiedy składniki będą dobrze połączone, przelej masę do formy do pieczenia babki — silikonowej lub wysmarowanej olejem. (Polecam wykorzystać formę silikonową, inaczej ciasto może się przykleić.)
  4. Piecz przez około 35 do 40 minut w 170 stopniach (lub dostosuj czas pieczenia do piekarnika), aż ciasto się zazłoci.
  5. Ciasto jest pyszne zaraz po upieczeniu, ale jeszcze smaczniejsze będzie następnego dnia, po spędzeniu nocy w lodówce.
Czas przygotowania45 minut
Porcje12 kawałków
Wartości odżywcze/ 1 kawałek
Kalorie100 Kcal
Węglowodany21 g
Błonnik1 g
Białko8 g
Tłuszcz2 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze