
Sałatka z tuńczyka z kiszoną kapustą, marchewką i jabłkiem
Ten przepis na fit sałatkę z kapustą kiszoną, marchewką i jabłkiem zaspokoi Twoją chęć na coś prostego i zdrowego, a jednocześnie oryginalnego i smacznego. Niecodzienne połączenie składników nadaje tej sałatce interesujący, słodko-kwaśny smak. W dodatku pełno w niej witamin i białka, a jej smak z pewnością Cię zaskoczy.
Sałatka z tuńczyka z kapustą kiszoną, marchewką i jabłkiem może być przygotowana ze zdrowym tuńczykiem zawierającym kwasy tłuszczowe omega-3 i białko, które korzystnie wpływają na Twój organizm. Jej skład dobroczynnie wpływa na nasz mózg, serce i oczy oraz skutecznie zapobiega chronicznym stanom zapalnym. Smak tuńczyka w tej delikatnej sałatce jest niezastąpiony.
Kapusta kiszona z dumą reprezentuje bombę witaminową tego przepisu. Wzmacnia system odpornościowy organizmu, szczególnie jesienią, i może utrzymać swoje pozytywne efekty aż do wiosny. Z pewnością warto włączyć ją do jadłospisu. Marchewka również nie zawodzi, jeśli chodzi o jej pozytywne efekty i, regularnie spożywana, pomaga rozwijać zdolności kognitywne — możliwe, że dzięki niej zaczniesz pamiętać rzeczy, które do tej pory zawsze wypadały Ci z głowy. Wspaniałe jabłko doda sałatce słodkości i świeżości, a do tego pomoże w jej trawieniu oraz utrzymaniu niskiego poziomu cholesterolu. Jest ono także dobrym produktem dla cukrzyków.
Tę zdrową sałatkę z tuńczyka można z łatwością zamienić w danie obiadowe, dodając do niej szynkę i tarty ser, do smaku. Jeśli uwielbiasz kremowe sałatki, możesz także dodać do niej jogurt grecki.
Składniki
- 150g kiszonej kapusty
- 2 marchewki
- 1 jabłko
- 150g naturalnego jogurtu greckiego
- 150g tuńczyka w wodzie
- 100g szynki wysokiej jakości
- 50g startego sera
- mielony czarny pieprz
- sól morska (polecam tę)
Przygotowanie
- Dokładnie opłucz kapustę i odciśnij z niej nadmiar wody, a następnie przełóż ją do miski.
- Zetrzyj na tarce jabłko i marchewki, i dodaj je do kapusty.
- Następnie dodaj pokrojoną szynkę, tuńczyka i starty ser.
- Wlej do składników naturalny jogurt grecki i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Na końcu dopraw solą morską i czarnym pieprzem.
- Ta sałatka jest pyszna sama w sobie, ale dobrze smakuje również z chlebem pełnoziarnistym lub jako dodatek do innych posiłków.
Czas przygotowania | 5 minut | |
Porcje | 4 porcje |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 175 Kcal | |
Węglowodany | 12 g | |
Błonnik | 4 g | |
Białko | 20 g | |
Tłuszcz | 5 g |