Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Według dania
Według preferencji
Alergeny
według składnika
Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Pyszne risotto z kurczakiem i szpinakiem

Pyszne risotto z kurczakiem i szpinakiem

Jeśli szukasz przepisu na smaczne risotto z kurczakiem, właśnie go znalazłeś. To zdrowe risotto z kurczakiem i szpinakiem jest jednym z najlepszych, jakie kiedykolwiek jadłam. Cieszy mnie także to, że zawiera dużą ilość białka (35g w porcji) i jest niskokaloryczne.

Risotto to idealne danie dla Ciebie, jeśli masz dużo na głowie i nie chcesz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Można je z łatwością przygotować w zaledwie kilka minut, w jednym garnku, więc poradzi sobie z nim każdy początkujący kucharz. Chociaż nie znajdziesz w nim żadnego sera, to fit risotto jest przyjemnie kremowe. Jego sekret to wolne gotowanie ryżu w większej ilości płynu na słabym ogniu. Jeśli chcesz, żeby smak Twojego risotto był jeszcze bardziej wyrazisty, możesz użyć rosołu warzywnego zamiast wody, ale nie pomijaj mleka.

Polecam przygotowanie go na brązowym ryżu, który ma więcej błonnika i białka oraz niższy indeks glikemiczny w porównaniu z klasycznym ryżem, ale możesz wykorzystać też każdy inny ryż, w zależności od swoich preferencji. Jeśli chcesz, możesz także dodać do risotto grzyby i kukurydzę.

Wypróbuj to pyszne risotto z kurczakiem na lunch albo obiad, a z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Składniki

  • 500g piersi z kurczaka
  • 2 szklanki brązowego ryżu
  • 200g świeżego szpinaku
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • ⅓ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • szczypta kolendry
  • kukurydza (opcjonalnie)
  • grzyby (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Możesz przygotować risotto w woku, teflonowym garnku lub głębokiej patelni.
  2. Umieść 3 łyżki masła w garnku i pozostaw do rozpuszczenia.
  3. Lekko podsmaż drobno posiekaną cebulę na rozpuszczonym maśle, aż się zazłoci.
  4. Dodaj mięso pokrojone na kawałki i wymieszaj.
  5. Wlej szklankę wody i gotuj przez około 10 minut.
  6. Potem dodaj umyty szpinak i mieszaj, aż szpinak się udusi.
  7. Jeśli chcesz, dodaj kukurydzę i pokrojone grzyby.
  8. Dodaj ryż oraz 3 szklanki wody i 1 szklankę mleka do garnka.
  9. Dopraw solą i przyprawami, a następnie mieszaj i gotuj, aż cała woda wsiąknie.
  10. Jeśli trzeba, dodaj trochę wody. Na koniec ryż powinien być miękki i nieco lepki.
Czas przygotowania60 minut
Porcje4 porcje
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie356 Kcal
Węglowodany24 g
Błonnik3 g
Białko35 g
Tłuszcz11 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze