Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Proste gazpacho

Proste gazpacho

Gazpacho to tradycyjna hiszpańska zupa warzywna na zimno. To proste gazpacho jest smaczne, zdrowe i gotowe w 10 minut - czego więcej można chcieć? Przygotuj ją według tego prostego przepisu.

Podstawą zupy gazpacho są zawsze świeże i dojrzałe pomidory. Możesz też poeksperymentować z przepisem na gazpacho i dodać inne warzywa, według własnych preferencji. Zimne gazpacho jest bogate w witaminy A i C, a także w składniki mineralne. Jest niskokaloryczne, a więc przyjazne dla osób na diecie, jedna porcja zawiera tylko 130 kcal. Nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego, dzięki czemu nadaje się dla wegan lub osób cierpiących na różnego rodzaju alergie.

Połączenie słów "zimna" i "zupa" może brzmieć dziwnie, trochę niepokojąco, ale dla tych, którzy jeszcze nie próbowali - uwierzcie, ze mi też sporo czasu zajęło spróbowanie zupy na zimno. Ale cieszę się, że wreszcie ją przygotowałam. Była pyszna i prosta! Idealnie nadaje się na gorące letnie dni, ponieważ jest jednocześnie odświeżająca i sycąca.

Wybierając warzywa upewnij się, że są bardzo dojrzałe. Wtedy mają najbardziej intensywny smak, a gazpacho będzie smakować niebiańsko. A jeśli zdecydujesz się na warzywa z własnego ogródka, to o prostu musi być pysznie. Ponadto, jeśli chcesz, aby zupa była całkowicie gładka, dobrze ją zmiksuj, a na koniec możesz też przecedzić ją przez sito.

Koniecznie spróbuj tego prostego gazpacho. To świetny sposób, aby delektować się dużą porcją warzyw w ich najsmaczniejszej postaci!

Składniki

  • 1 kg pomidorów
  • 1 duży ogórek
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (polecam tę)
  • 1-2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 100 ml wody
  • sól, mielony czarny pieprz (do smaku)
  • 2 łodygi pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

Przygotowanie

  1. Umyj warzywa i pokrój na małe kawałki. Obierz cebulę i czosnek.
  2. Wszystkie składniki włóż do dużego blendera i zmiksuj na gładko. Dodaj ocet, sól i mielony czarny pieprz do smaku.
  3. Włóż gazpacho do lodówki, najlepiej na 2 godziny, wtedy będzie najlepiej smakować.
  4. Przed podaniem możesz polać zupę dodatkową oliwą z oliwek i przyozdobić pomidorkami cherry lub innymi warzywami.
Czas przygotowania10 minut
Porcje4 porcje
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie130 Kcal
Węglowodany11 g
Błonnik4 g
Białko3 g
Tłuszcz8 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze