
Prosta zupa z dyni Hokkaido
Gdy słyszę słowa jesień i zupa, pierwszym, co przychodzi mi do głowy, jest ta prosta zupa z dyni Hokkaido posypana prażonymi nasionami dyni i słonecznika. Jeżeli lubisz zupy krem, to pokochasz ten przepis! Najlepsza, jesienna niskokaloryczna i z niską zawartością tłuszczu zupa pełna warzyw i pysznej dyni Hokkaido! Wydaje się być stworzona na chłodne sezony.
Dynia Hokkaido to uniwersalny składnik w kuchni - świetnie smakuje w deserach, ciastach, owsiankach, ale też w postaci gnocchi czy jako przystawka do mięsa. Nic dziwnego, że można też przygotować tę pyszną, kremową zupę, która posmakuje całej rodzinie. W domu przygotowuję ją w dużym garnku i być może to jej kuszący, ciemnopomarańczowy kolor sprawia, że jest popularna nawet wśród najmniejszych członków rodziny. (Jeżeli użyjesz kurkumy, to polecam kontrolować dziecięcy entuzjazm, ponieważ zupę będzie ciężko usunąć z mebli ;)).
Upraż nasiona dyni na suchej patelni, aby wnieść zupę na jeszcze wyższy poziom. Możesz wybrać inne nasiona, ale naprawdę polecam mieszankę nasion dyni i słonecznika. Dodadzą chrupkości i charakterystycznego smaku tej pysznie kremowej zupie. Jedna miseczka rozgrzeje Cię i nasyci, ale gwarantuję, że weźmiesz dokładkę. A przez to, że zupa ma mało kalorii i tłuszczu, możesz cieszyć się tą zdrową zupą z dynią Hokkaido nawet trzy razy!
Składniki
- 800 g dyni Hokkaido (po obraniu)
- 200 g marchewek
- 2 pietruszki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju/masła (polecam tę)
- sól morska
- mielony czarny pieprz
- przyprawa curry/kurkuma
- nasiona dyni i słonecznika (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Przetnij dynię na pół i piecz przez 15-20 minut w 200 stopniach aż będzie miękka.
- Po upieczeniu wystudź ją, następnie obierz i wyjmij nasiona.
- W dużym garnku podsmaż na gorącym oleju (lub maśle) drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek.
- Dodaj pokrojone marchewki i pietruszkę.
- Podgotuj wszystko, następnie dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki dynię.
- Posól i dopraw warzywa do smaku.
- Zalew warzywa wodą, aby całkowicie je zakrywała, i gotuj przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Zmiksuj zupę blenderem ręcznym i, w razie potrzeby, dopraw.
- Zupę można podawać posypaną prażonymi nasionami dyni lub innymi nasionami (polecam! :)).
Czas przygotowania | 50 minut | |
Porcje | 6 porcji |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 57 Kcal | |
Węglowodany | 8 g | |
Błonnik | 3 g | |
Białko | 2 g | |
Tłuszcz | 2 g |