Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Prosta zupa z dyni Hokkaido

Prosta zupa z dyni Hokkaido

Gdy słyszę słowa jesień i zupa, pierwszym, co przychodzi mi do głowy, jest ta prosta zupa z dyni Hokkaido posypana prażonymi nasionami dyni i słonecznika. Jeżeli lubisz zupy krem, to pokochasz ten przepis! Najlepsza, jesienna niskokaloryczna i z niską zawartością tłuszczu zupa pełna warzyw i pysznej dyni Hokkaido! Wydaje się być stworzona na chłodne sezony.

Dynia Hokkaido to uniwersalny składnik w kuchni - świetnie smakuje w deserach, ciastach, owsiankach, ale też w postaci gnocchi czy jako przystawka do mięsa. Nic dziwnego, że można też przygotować tę pyszną, kremową zupę, która posmakuje całej rodzinie. W domu przygotowuję ją w dużym garnku i być może to jej kuszący, ciemnopomarańczowy kolor sprawia, że jest popularna nawet wśród najmniejszych członków rodziny. (Jeżeli użyjesz kurkumy, to polecam kontrolować dziecięcy entuzjazm, ponieważ zupę będzie ciężko usunąć z mebli ;)).

Upraż nasiona dyni na suchej patelni, aby wnieść zupę na jeszcze wyższy poziom. Możesz wybrać inne nasiona, ale naprawdę polecam mieszankę nasion dyni i słonecznika. Dodadzą chrupkości i charakterystycznego smaku tej pysznie kremowej zupie. Jedna miseczka rozgrzeje Cię i nasyci, ale gwarantuję, że weźmiesz dokładkę. A przez to, że zupa ma mało kalorii i tłuszczu, możesz cieszyć się tą zdrową zupą z dynią Hokkaido nawet trzy razy!

Składniki

  • 800 g dyni Hokkaido (po obraniu)
  • 200 g marchewek
  • 2 pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju/masła (polecam tę)
  • sól morska
  • mielony czarny pieprz
  • przyprawa curry/kurkuma
  • nasiona dyni i słonecznika (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Przetnij dynię na pół i piecz przez 15-20 minut w 200 stopniach aż będzie miękka.
  2. Po upieczeniu wystudź ją, następnie obierz i wyjmij nasiona.
  3. W dużym garnku podsmaż na gorącym oleju (lub maśle) drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek.
  4. Dodaj pokrojone marchewki i pietruszkę.
  5. Podgotuj wszystko, następnie dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki dynię.
  6. Posól i dopraw warzywa do smaku.
  7. Zalew warzywa wodą, aby całkowicie je zakrywała, i gotuj przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
  8. Zmiksuj zupę blenderem ręcznym i, w razie potrzeby, dopraw.
  9. Zupę można podawać posypaną prażonymi nasionami dyni lub innymi nasionami (polecam! :)).
Czas przygotowania50 minut
Porcje6 porcji
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie57 Kcal
Węglowodany8 g
Błonnik3 g
Białko2 g
Tłuszcz2 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze