Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Lody z batatów z czekoladowymi kulkami owsianymi

Lody z batatów z czekoladowymi kulkami owsianymi

Smaczne i zdrowe lody z batatów słodzone daktylami mi uzupełnione czekoladowymi kulkami owsianymi. Lody są orzeźwiające, sycące i zaspokoją słodkie zachcianki jednocześnie dostarczając dużo witamin i minerałów.

Pewnie wiesz, że bataty można wykorzystać w wielu słodkich daniach, w tym w deserach. Czy jednak kiedykolwiek jadłeś lody z batatów? Jeśli nie, to czas to zmienić! Te zdrowe lody cieszą pysznym smakiem, a jednocześnie mają dużą zawartość witamin i minerałów, a także błonnika, czym tradycyjne lody nie mogą się pochwalić.

Lody te mają niską zawartość tłuszczu, co również odróżnia je od zwykłych lodów. Lody nie zawierają cukru, słodzone są daktylami. Kulki owsiane są słodzone niewielką ilością miodu. Możesz też dodać białko w proszku (najlepiej waniliowe), aby lody były bardziej kremowe i zawierały więcej białka. Jedna porcja jest dosyć duża i sycąca i, jak już wspomniałam, bogata w składniki odżywcze, zwłaszcza w witaminę A.

Lody z batatów są zdrowe i proste w przygotowaniu i polecam podawać je z tymi czekoladowymi kulkami owsianymi bez pieczenia, które idealnie uzupełniają ich smak.

Składniki

  • 250 g batatów (2 mniejsze kawałki)
  • 1 szklanka mleka (dowolnego)
  • 30 g daktyli (polecam te)
  • szczypta cynamonu
  • łyżka białka w proszku (opcjonalnie)
  • na kulki:
  • 70 g płatków owsianych (polecam te)
  • 40 g nerkowców (polecam te)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musu jabłkowego
  • 20 g kawałków gorzkiej czekolady (polecam tę)
  • szczypta cynamonu (polecam ten)

Przygotowanie

  1. Umieść bataty na blasze do pieczenia i piecz do miękkości w 200°C. Bataty w rozmiarze pięści należy piec przez 30 minut, większe przez 45 minut.
  2. Odstaw upieczone bataty do wystudzenia, a następnie je przetnij, wydrąż ich wnętrze i rozgnieć na papkę, którą umieść w pojemniku z pokrywką.
  3. Dodaj mleko do pojemnika i wsadź mieszanką do zamrażalnika na co najmniej 5 godzin.
  4. W blenderze zmiksuj płatki owsiane, nerkowce, miód, cynamon i mus jabłkowy na gładką masę.
  5. Dodaj kawałki czekolady do masy owsianej i uformuj z niej małe kulki. Przechowuj w lodówce do czasu, gdy lody będą gotowe do podania.
  6. Przed podaniem wyjmij masę z batatów z zamrażarki, odstaw na 5 minut do zmięknięcia, a następnie dobrze zmiksuj, aby powstały gładkie lody. Jeżeli okaże się to trudne, dodaj trochę świeżego mleka do blendera.
  7. Jeżeli nie lubisz smaku batatów, polecam dodanie do lodów łyżki białka w proszku.
  8. Przełóż lody do miseczek, udekoruj kulkami i natychmiast podawaj.
Czas przygotowania45 minut
Porcje2 porcje
Wartości odżywcze / 1 porcja
Kalorie195 Kcal
Węglowodany38 g
Błonnik4 g
Białko5 g
Tłuszcz3 g
...
Lucia Wagner

Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!

Lucia Wagner

Komentarze