Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Według dania
Według preferencji
Alergeny
według składnika
Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Lekka kanapka z kurczakiem w sałatce z sosem awokado

Lekka kanapka z kurczakiem w sałatce z sosem awokado

Ta lekka kanapka z kurczakiem w sałatce z sosem awokado to po prostu fit sałatka z kurczakiem w nieco ciekawszej, zmodyfikowanej wersji — używając liści sałaty, możesz zrobić z niej kanapkę lub zwinąć ją w rolkę. Ta kanapka nadaje się więc zarówno na lunch, jak i lekki, ale sycący obiad.

Dzięki korzystnym właściwościom odżywczym ten przepis może się spodobać nie tylko miłośnikom zdrowego stylu życia, ale także kulturystom i fitnesskom. Piersi z kurczaka często pojawiają się w ich jadłospisie, więc dlaczego nie wypróbować ich w tej pysznej kombinacji? Zdrowy sos awokado jest prosty w przygotowaniu i zawiera jedynie awokado, jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz. Żadnych majonezów ani olejów pełnych tłuszczu. Awokado dodatkowo zapewnia ciału niezbędne, zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały. A jeśli chcesz wzbogacić tę sałatkę źródłem węglowodanów złożonych, polecam wymieszanie jej z komosą ryżową.

Wypróbuj ten wspaniały, pyszny i prosty przepis, a z pewnością pokochasz jego smak. :)

Składniki

  • 400g piersi z kurczaka
  • 100g grzybów
  • ½ cebuli
  • 30g tartego sera
  • 1 łyżka oleju kokosowego (polecam ten)
  • przyprawy (do smaku)
  • szpinak
  • 6 liści sałaty lodowej
  • 50g kukurydzy
  • pomidor
  • Sos:
  • ½ awokado
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • sól morska, przyprawy (do smaku)

Przygotowanie

  1. W garnku ugotuj piersi z kurczaka razem z grzybami i cebulą na oleju kokosowym, aż się zazłocą.
  2. Dopraw solą i przyprawami do smaku.
  3. Wymieszaj razem składniki na sos awokado i zmieszaj w blenderze, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
  4. Następnie odstaw sos na bok.
  5. Umyj liście sałaty lodowej. Na oddzielnych talerzach połóż po dwa umyte liście sałaty — jeden na drugim, żeby „kanapka” się nie rozpadła.
  6. Ułóż warstwowo szpinak (lub inne warzywa), kukurydzę i piersi z kurczaka z grzybami na liściach sałaty.
  7. Polej kanapkę sosem i posyp serem.
  8. Zawiń liście tak, żeby nadzienie nie wpadło z „kanapki”.
Czas przygotowania20 minut
Porcje2 porcje
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie440 Kcal
Węglowodany7 g
Błonnik3 g
Białko60 g
Tłuszcz17 g