
Lekka kanapka z kurczakiem w sałatce z sosem awokado
Ta lekka kanapka z kurczakiem w sałatce z sosem awokado to po prostu fit sałatka z kurczakiem w nieco ciekawszej, zmodyfikowanej wersji — używając liści sałaty, możesz zrobić z niej kanapkę lub zwinąć ją w rolkę. Ta kanapka nadaje się więc zarówno na lunch, jak i lekki, ale sycący obiad.
Dzięki korzystnym właściwościom odżywczym ten przepis może się spodobać nie tylko miłośnikom zdrowego stylu życia, ale także kulturystom i fitnesskom. Piersi z kurczaka często pojawiają się w ich jadłospisie, więc dlaczego nie wypróbować ich w tej pysznej kombinacji? Zdrowy sos awokado jest prosty w przygotowaniu i zawiera jedynie awokado, jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz. Żadnych majonezów ani olejów pełnych tłuszczu. Awokado dodatkowo zapewnia ciału niezbędne, zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały. A jeśli chcesz wzbogacić tę sałatkę źródłem węglowodanów złożonych, polecam wymieszanie jej z komosą ryżową.
Wypróbuj ten wspaniały, pyszny i prosty przepis, a z pewnością pokochasz jego smak. :)
Składniki
- 400g piersi z kurczaka
- 100g grzybów
- ½ cebuli
- 30g tartego sera
- 1 łyżka oleju kokosowego (polecam ten)
- przyprawy (do smaku)
- szpinak
- 6 liści sałaty lodowej
- 50g kukurydzy
- pomidor
- Sos:
- ½ awokado
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- sól morska, przyprawy (do smaku)
Przygotowanie
- W garnku ugotuj piersi z kurczaka razem z grzybami i cebulą na oleju kokosowym, aż się zazłocą.
- Dopraw solą i przyprawami do smaku.
- Wymieszaj razem składniki na sos awokado i zmieszaj w blenderze, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
- Następnie odstaw sos na bok.
- Umyj liście sałaty lodowej. Na oddzielnych talerzach połóż po dwa umyte liście sałaty — jeden na drugim, żeby „kanapka” się nie rozpadła.
- Ułóż warstwowo szpinak (lub inne warzywa), kukurydzę i piersi z kurczaka z grzybami na liściach sałaty.
- Polej kanapkę sosem i posyp serem.
- Zawiń liście tak, żeby nadzienie nie wpadło z „kanapki”.
Czas przygotowania | 20 minut | |
Porcje | 2 porcje |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 440 Kcal | |
Węglowodany | 7 g | |
Błonnik | 3 g | |
Białko | 60 g | |
Tłuszcz | 17 g |