Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Według dania
Według preferencji
Alergeny
według składnika
Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Kokosowo-czekoladowy deser na zimno

Kokosowo-czekoladowy deser na zimno

Czy lubisz kokosy? W takim razie nie wahaj się i spróbuj tego prostego kokosowego deseru na zimno bez mąki. Nasyci Cię, zapewni organizmowi odpowiednią dawkę zdrowych tłuszczów i na pewno zmniejszy Twoją ochotę na słodycze. Wspaniale smakuje w połączeniu z czekoladą. Jest świetny na śniadanie lub jako deser o dowolnej porze dnia. Co więcej, przygotowanie go zajmuje tylko 15 minut.

Wszystko, czego potrzebujesz, to wysokiej jakości robot kuchenny (polecam ten) , którym dokładnie wymieszasz składniki na spód ciasta i nadzienie kokosowe. Ciasto na spód można przygotować w ciągu kilku minut, podobnie jak nadzienie. Obie części układa się warstwowo, a następnie odstawia do lodówki. Rezultatem jest smaczne ciasto kokosowe, pełne zdrowych składników. W przypadku tego typu deserów najlepiej jest użyć kokosa startego na grube wiórki, ponieważ jeśli użyjesz drobnych wiórek, Twoje nadzienie może się rozpadać.

Ten zdrowy czekoladowo-kokosowy deser na zimno nie zawiera jajek - składa się natomiast z płatków owsianych, kokosa (w dużej ilości) i jest bez mąki. Możesz łatwo stworzyć jego wersję wegańską, zastępując miód innym płynnym słodzikiem, takim jak syrop klonowy lub agawa.

Ten dietetyczny deser kokosowy jest pełen zdrowych tłuszczów i składników odżywczych, a pachnie jak prawdziwy kokosowy raj. Jest idealny na każdy dzień, a także na świąteczny stół obok innych tradycyjnych przysmaków.

Składniki

  • Spód ciasta:
  • 1,5 szklanki płatków owsianych (polecam te)
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka daktyli (lub rodzynek) moczonych w wodzie przez około 30 minut
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody
  • 1 banan
  • Nadzienie:
  • 3,5 szklanki kokosa w grubych wiórkach
  • 2 łyżki oleju kokosowego (polecam ten)
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki miodu
  • Sos czekoladowy:
  • 40 g ciemnej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (polecam ten)

Przygotowanie

  1. Odcedź daktyle (lub rodzynki) i wymieszaj je z resztą składników ciasta w robocie kuchennym.
  2. Gdy wszystkie składniki zostaną dokładnie wymieszane, przełóż powstałe ciasto na blachę wyłożoną pergaminem (o wymiarach około 20 x 20 cm).
  3. Pokrój banana i rozłóż go równomiernie na cieście.
  4. Umyj robot kuchenny, a następnie połącz wszystkie składniki do nadzienia kokosowego. Zalecam używanie wysokiej jakości robota kuchennego. Jeśli nadzienie nie zgęstnieje po kilku minutach, dodaj więcej wody lub mleka.
  5. Rozłóż powstałe nadzienie kokosowe na przygotowanym spodzie ciasta.
  6. Na koniec stop ciemną czekoladę z olejem kokosowym w kąpieli parowej/wodnej (lub w kuchence mikrofalowej).
  7. Dokładnie wymieszaj rozpuszczoną czekoladę i równomiernie wylej na ciasto (nie rozprowadzaj).
  8. Chłódź ciasto przez co najmniej 3 godziny, a następnie pokrój na 16 części.
Czas przygotowania15 minut
Porcje16 kawałków
Wartości odżywcze/ 1 kawałek
Kalorie207 Kcal
Węglowodany25 g
Błonnik2 g
Białko3 g
Tłuszcz11 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze