
Fettuccine w lekkim sosie kalafiorowo-czosnkowym
Idealne fettuccine w lekkim sosie kalafiorowo-czosnkowym, strączkami groszku i tuńczykiem. Kalafior zastępuje w przepisie śmietankę kremówkę, dzięki czemu posiłek jest o wiele lżejszy, na więcej błonnika i białka, a zawartość tłuszczu jest znacznie mniejsza, tak samo jak kaloryczność. Na pewno zakochasz się w tym zdrowym daniu!
Wspaniały w smaku i pełen witamin oraz minerałów - taki może być makaron, jeżeli przygotujesz go z odpowiednimi składnikami. Dietetyczny sos kalafiorowy świetnie pasuje do makaronu, a jeżeli jeszcze go nie próbowałeś, to koniecznie daj mu szansę. Jest cudownie kremowy i fantastyczny w smaku - zwłaszcza z dodatkiem pieczonego czosnku. Jednak ma też dużo wartości odżywczych i, w porównaniu z kremówką, bez wątpienia jest zdrowszy, bardziej sycący i lżejszy. Ten względnie niskotłuszczowy i niskokaloryczny obiad zachwyci wszystkich miłośników makaronu. Podawany z groszkiem i tuńczykiem, jest naprawdę sycący i zniewalający. Ponadto, ten zdrowy makaron w sosie kalafiorowo-czosnkowym jest też bogaty w błonnik i białko.
Przygotuj fettuccine, lub Twój ulubiony makaron, z tym dietetycznym sosem kalafiorowym z czosnkiem - na pewno wszystkim posmakuje!
Składniki
- 300 g pełnoziarnistego fettuccine (lub innego makaronu)
- główka średniej wielkości kalafiora
- 8 ząbków czosnku
- 100 g startego parmezanu
- 150 ml wody
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (polecam tę)
- 300 g tuńczyka z puszki (w sosie własnym)
- 200 g strączków groszku
Przygotowanie
- Upiecz czosnek przed rozpoczęciem gotowania. Pieczenie czosnku nadaje potrawie zupełnie nowej głębi smaku.
- Połóż ząbki czosnku na folii (najlepiej całe), polej je łyżeczką oliwy z oliwek, zawiń w folię i piecz w 200 stopniach przez 30 minut.
- Wyczyść kalafiora, umyj i podziel na różyczki.
- Przez 10 minut gotuj różyczki kalafiora we wrzącej wodzie.
- Odsącz kalafiora zatrzymując 150 ml wody i zmiksuj za pomocą blendera.
- Dodaj sól morską, mielony czarny pieprz, upieczony czosnek, parmezan i zmiksuj do gładkości.
- Następnie spróbuj sosu i, jeżeli to konieczne, dopraw do smaku.
- Ugotuj fettuccine lub inny makaron pełnoziarnisty we wrzątku aż będzie miękki, około 10-12 minut.
- Umyj strączki groszku, drobno posiekaj i ugotuj we wrzątku do miękkości, około 5 minut.
- Odcedź makaron, wymieszaj z sosem kalafiorowym, groszkiem i tuńczykiem (bez zalewy).
- Podawaj ciepły.
Czas przygotowania | 60 minut | |
Porcje | 4 porcje |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 475 Kcal | |
Węglowodany | 54 g | |
Błonnik | 13 g | |
Białko | 37 g | |
Tłuszcz | 10 g |