Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Fettuccine w lekkim sosie kalafiorowo-czosnkowym

Fettuccine w lekkim sosie kalafiorowo-czosnkowym

Idealne fettuccine w lekkim sosie kalafiorowo-czosnkowym, strączkami groszku i tuńczykiem. Kalafior zastępuje w przepisie śmietankę kremówkę, dzięki czemu posiłek jest o wiele lżejszy, na więcej błonnika i białka, a zawartość tłuszczu jest znacznie mniejsza, tak samo jak kaloryczność. Na pewno zakochasz się w tym zdrowym daniu!

Wspaniały w smaku i pełen witamin oraz minerałów - taki może być makaron, jeżeli przygotujesz go z odpowiednimi składnikami. Dietetyczny sos kalafiorowy świetnie pasuje do makaronu, a jeżeli jeszcze go nie próbowałeś, to koniecznie daj mu szansę. Jest cudownie kremowy i fantastyczny w smaku - zwłaszcza z dodatkiem pieczonego czosnku. Jednak ma też dużo wartości odżywczych i, w porównaniu z kremówką, bez wątpienia jest zdrowszy, bardziej sycący i lżejszy. Ten względnie niskotłuszczowy i niskokaloryczny obiad zachwyci wszystkich miłośników makaronu. Podawany z groszkiem i tuńczykiem, jest naprawdę sycący i zniewalający. Ponadto, ten zdrowy makaron w sosie kalafiorowo-czosnkowym jest też bogaty w błonnik i białko.

Przygotuj fettuccine, lub Twój ulubiony makaron, z tym dietetycznym sosem kalafiorowym z czosnkiem - na pewno wszystkim posmakuje!

Składniki

  • 300 g pełnoziarnistego fettuccine (lub innego makaronu)
  • główka średniej wielkości kalafiora
  • 8 ząbków czosnku
  • 100 g startego parmezanu
  • 150 ml wody
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (polecam tę)
  • 300 g tuńczyka z puszki (w sosie własnym)
  • 200 g strączków groszku

Przygotowanie

  1. Upiecz czosnek przed rozpoczęciem gotowania. Pieczenie czosnku nadaje potrawie zupełnie nowej głębi smaku.
  2. Połóż ząbki czosnku na folii (najlepiej całe), polej je łyżeczką oliwy z oliwek, zawiń w folię i piecz w 200 stopniach przez 30 minut.
  3. Wyczyść kalafiora, umyj i podziel na różyczki.
  4. Przez 10 minut gotuj różyczki kalafiora we wrzącej wodzie.
  5. Odsącz kalafiora zatrzymując 150 ml wody i zmiksuj za pomocą blendera.
  6. Dodaj sól morską, mielony czarny pieprz, upieczony czosnek, parmezan i zmiksuj do gładkości.
  7. Następnie spróbuj sosu i, jeżeli to konieczne, dopraw do smaku.
  8. Ugotuj fettuccine lub inny makaron pełnoziarnisty we wrzątku aż będzie miękki, około 10-12 minut.
  9. Umyj strączki groszku, drobno posiekaj i ugotuj we wrzątku do miękkości, około 5 minut.
  10. Odcedź makaron, wymieszaj z sosem kalafiorowym, groszkiem i tuńczykiem (bez zalewy).
  11. Podawaj ciepły.
Czas przygotowania60 minut
Porcje4 porcje
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie475 Kcal
Węglowodany54 g
Błonnik13 g
Białko37 g
Tłuszcz10 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze