Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Dietetyczny kurczak Tikka Masala

Dietetyczny kurczak Tikka Masala

Udajmy się wspólnie do Indii. Dietetyczny kurczak Tikka Masala to jedno z moich ulubionych dań, które zaskoczy Cię niekonwencjonalnymi, orientalnymi smakami. W tym daniu znajdziesz wiele egzotycznych przypraw, które nadadzą mu fantastycznego smaku. Ale nie martw się, potrawa wcale nie jest trudna do przygotowania, chociaż na pierwszy rzut oka może się tak wydawać.

Tikka Masala to tradycyjne indyjskie danie, które skrywa kawałki kurczaka pod pierzynką kremowego sosu pomidorowego, który pełen jest różnego rodzaju przypraw. Garam masala, kurkuma, świeży imbir, kminek, kolendra i kardamon są niezbędne w tym przepisie. Jeśli przypadkiem te przyprawy nie znajdują się jeszcze w Twojej kuchni, koniecznie to napraw - możesz z nich przygotować wiele niesamowicie smacznych potraw. I pewnie znajdziesz je w każdym większym supermarkecie. Kurczak Tikka Masala jest też jednym z najpopularniejszych dań w Wielkiej Brytanii.

Ten zdrowy kurczak Tikka Masala jest zagęszczony jogurtem, więc nie znajdziesz w nim niepotrzebnie tłustej śmietany, która jest powszechnie stosowana w tym daniu (i to w dużych ilościach). Ale nie zapomnij użyć jogurtu o zawartości tłuszczu około 3%, ponieważ tylko wtedy unikniesz grudek. Tikka Masala w wersji dietetycznej ma tylko 5 g tłuszczu w porcji i ponad 50 g białka!

Muszę powiedzieć, że to danie najlepiej smakuje, gdy mięso będzie się marynować przez noc w lodówce. Wtedy wszystkie smaki potraw zdążą się połączyć. A więc zapamiętaj moje rady i spróbuj jutro tego wyjątkowego orientalnego dania :)

Składniki

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 50 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (polecam tę)
  • 1 cebula
  • 450 g pokrojonych pomidorów (mogą być z puszki)
  • garść pietruszki
  • 300 g jogurtu naturalnego (3% tłuszczu)
  • 4 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • szczypta kardamonu

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj połowę jogurtu ze wszystkimi przyprawami.
  2. Dodaj kurczaka pokrojonego na małe kawałki, dokładnie wymieszaj z marynatą i zamarynuj w lodówce (najlepiej przez całą noc).
  3. Następnego dnia podsmaż drobno posiekaną cebulę w dużym garnku na rozgrzanym oleju.
  4. Dodaj pokrojone pomidory, przecier pomidorowy i chwilę mieszaj.
  5. Następnie dodaj marynowane mięso razem z marynatą.
  6. Dobrze wymieszaj mięso i sos, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut, od czasu do czasu mieszając.
  7. Następnie odkryj mięso, dodaj zmiażdżone ząbki czosnku i gotuj bez przykrycia przez kolejne 5-10 minut.
  8. Zdejmij mięso z ognia i wymieszaj z nim drugą część jogurtu.
  9. Gotowego kurczaka Tikka Masala podawaj z gotowanym ryżem w ramach przystawki (najlepiej z ryżem basmati lub jaśminowym).
Czas przygotowania45 minut
Porcje5 porcji
Wartości odżywcze / 1 porcja
Kalorie320 Kcal
Węglowodany12 g
Błonnik2 g
Białko51 g
Tłuszcz5 g
...
Lucia Wagner

Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!

Lucia Wagner

Komentarze