Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Dietetyczne ciasto banoffee

Dietetyczne ciasto banoffee

Fantastyczne, zdrowe ciasto banoffee bez pieczenia, po którym każdy wyliże talerz! Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda, a do tego jest zdrowe. W środku znajdziesz pyszny karmel z daktyli i masła orzechowego, który idealnie uzupełnia smak bananów i kremu z twarogu i ricotty. To ciasto bez pieczenia nie zawiera mąki i możesz je przygotować bez dodatku cukru (z użyciem daktyli, ksylitolu lub stewii).

Ciasto banoffee ** to angielski deser składający się ze smacznego ciasta (podobnego do sernika), bananów, śmietany i karmelu. Jednak klasyczny przepis jest pełen zbędnego cukru, tłuszczu i kalorii. Dlatego przygotowałam dla Was **zdrowszą i lżejszą wersję tego popularnego deseru. Miałam okazję spróbować obu wersji i powiem Wam, że ten zdrowy przepis na ciasto banoffee smakował jeszcze lepiej niż oryginał.

Muszę też podkreślić, że przygotowanie ciasta jest bardzo proste i dosyć szybkie, poradzi z nim sobie nawet nowicjusz. Ponieważ ciasto nie jest pieczone, po prostu musi się udać.

Przygotuj to pyszne ciasto karmelowo-bananowe z kremem na specjalne wydarzenie lub po prostu na weekend, a na pewno tego nie pożałujesz. Uważam, że jest to najlepsze zdrowe ciasto bez pieczenia, które znam.

Składniki

  • Ciasto:
  • 180 g płatków owsianych (polecam te)
  • 50 g migdałów (polecam te)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (polecam ten)
  • 1-2 łyżki wody
  • 2 łyżki miodu/ksylitolu (polecam ten)
  • Nadzienie:
  • 300 g daktyli (namoczonych w wodzie przez co najmniej godzinę)
  • 2-3 łyżki masła z orzechów (nerkowców/orzeszków ziemnych/migdałów) (polecam to)
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (polecam ten)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 banany
  • Krem:
  • 250 g miękkiego twarogu (lub serka śmietankowego)
  • 100 g ricotty (lub twarogu)
  • stewia lub inny słodzik (do smaku) (polecam tę)
  • 1 łyżka 100% żelatyny
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • ziarna kakaowca, orzechy, owoce (do dekoracji) (polecam te)

Przygotowanie

  1. Zmiksuj migdały i płatki owsiane na drobną mąkę.
  2. Dodaj roztopiony olej kokosowy, miód, a jeśli ciasto jest zbyt kruche, dodaj 1-2 łyżki wody.
  3. Ręcznie wymieszaj lepkie ciasto i wyłóż nim tortownicę (o średnicy ok. 25 cm).
  4. Wyjmij daktyle z wody i zmiksuj je z mlekiem na gładką pastę.
  5. Do pasty dodaj pozostałe składniki nadzienia (oprócz bananów) i ponownie zmiksuj.
  6. Przygotowane ciasto posmaruj powstałym nadzieniem i włóż je do lodówki.
  7. W misce wymieszaj twaróg z ricottą (lub po prostu z twarogiem) i dosłodź krem według potrzeb.
  8. Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie i stopniowo wymieszaj z kremem.
  9. Następnie na przygotowanym cieście ułóż banany pokrojone w plasterki oraz przygotowany krem twarogowy.
  10. Na koniec udekoruj ciasto ziarnami kakaowca, czekoladą, orzechami lub owocami.
  11. Odstaw ciasto do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Czas przygotowania20 minut
Porcje10 kawałków
Wartości odżywcze/ 1 kawałek
Kalorie227 Kcal
Węglowodany32 g
Błonnik5 g
Białko7 g
Tłuszcz8 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze