Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Deser bananowo-twarogowy bez pieczenia (bezglutenowy)

Deser bananowo-twarogowy bez pieczenia (bezglutenowy)

Banany i twarożek. Pycha. Oryginalny deser, który przygotujesz w zaledwie kilka minut. Musisz chwilę odczekać, żeby zastygł, ale efekt naprawdę jest tego warty. Nie musisz go piec, wystarczy, że masz trochę miejsca w lodówce. Zakochaj się w tym zdrowym, bogatym w białko cieście bananowo-twarogowym bez pieczenia.

Ten bananowo-twarogowy deser nie zawiera żadnej mąki ani skrobi, jest dietetyczny i niskotłuszczowy, ale wciąż idealnie pyszny. Potrzebujesz tylko kilku symbolicznych składników i w mgnieniu oka stworzysz zdrowy i pyszny deser.

Ten przepis na bananowo-twarogowe ciasto bez pieczenia powstał w pewną niedzielę, gdy naszła mnie ochota na słodką, popołudniową przekąskę, ale miałam pod ręką tylko dojrzałe banany i twaróg. Wierzę, że ten przepis będzie dla Ciebie inspiracją, jeśli znajdziesz się w podobnie poważnej sytuacji. :) Wymyśliłam słodki i smaczny deser, który nie zawiera mąki ani glutenu, więc nadaje się także dla osób z celiakią.

Ponieważ banany są już wystarczająco słodkie, ten deser bananowo-twarogowy jest słodzony zaledwie odrobiną miodu. Zawiera mało kalorii, ale urzeka kakaową nutą. Jeśli chcesz sprawić, żeby ten bananowo-twarogowy deser był naprawdę oryginalny, udekoruj go ulubionymi jagodami, które stworzą połączenie słodkiego i kwaśnego smaku, dodając jeszcze więcej witamin do tego przepisu. Jeśli chcesz wzbogacić to ciasto o więcej białka, dodaj do niego trochę odżywki białkowej o dowolnym smaku.

Składniki

  • 2 banany
  • 300g twarogu
  • 2 łyżki żelatyny w proszku
  • 100ml gorącej wody
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka miodu
  • 100g jagód (możesz też użyć rozmrożonych)

Przygotowanie

  1. W blenderze wymieszaj razem banany i twaróg.
  2. Dodaj żelatynę rozpuszczoną wcześniej w gorącej wodzie i ponownie wymieszaj.
  3. Kiedy składniki stworzą gładką masę, przełóż całość do pojemnika lub formy, żeby ciasto zgęstniało. Im mniejszy pojemnik lub forma, tym wyższe cisto uzyskasz.
  4. Dodaj do pozostałej części ciasta łyżkę kakao i łyżkę słodzika, a następnie ponownie wymieszaj w blenderze.
  5. Przełóż ciasto kakaowe na pierwszą warstwę, udekoruj świeżymi owocami i odstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin.
Czas przygotowania10 minut
Porcje8 kawałków
Wartości odżywcze/ 1 kawałek
Kalorie80 Kcal
Węglowodany10 g
Błonnik2 g
Białko9 g
Tłuszcz0 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze