Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Według dania
Według preferencji
Alergeny
według składnika
Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Bezmączna, niskokaloryczna kanapka szpinakowa

Bezmączna, niskokaloryczna kanapka szpinakowa

Przepis na tę bezmączną, niskokaloryczną kanapkę szpinakową powstał, gdy nie udało mi się ciasto na białkowe zawijasy szpinakowe — nie było wystarczająco gładkie, więc musiałam improwizować. Oczywiście dobrze się stało, inaczej nigdy nie odkryłabym tej wspaniałej, zdrowej kanapki szpinakowej!

W dodatku może się ona pochwalić wysoką zawartością białka oraz niską zawartością węglowodanów i kalorii.

Jeśli lubisz szpinak, ten przepis zdecydowanie jest dla Ciebie. Możesz do niego dodać dowolne, zdrowe dodatki — moje ulubione znajdziesz na liście składników.

Szpinak jest jednym z najbardziej odżywczych pokarmów na świecie, a do tego jest także niskokaloryczny. Jedna szklanka liści tego warzywa zawiera więcej niż zalecane dzienne spożycie witaminy K (która wzmacnia kości) i witaminy A (niezbędnej dla rozwoju i wzrostu organizmu, szczególnie dla zdrowych kości i zębów), prawie całkowite zalecane dzienne spożycie manganu i kwasu foliowego (które obniżają ryzyko wystąpienia udaru) i 40% zalecanej dawki magnezu (który pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi). Szpinak zawiera również wiele innych substancji odżywczych, między innymi błonnik, wapno i białko. Jedna szklanka surowego szpinaku to mniej niż 10 kilokalorii — co stanowi jego największą zaletę! Szpinak ma również właściwości przeciwnowotworowe, ponieważ zawiera ponad 10 różnych flawonoidów, które działają jak antyoksydanty. Ze względu na zawartość beta-karotenu i luteiny, szpinak jest też korzystny dla naszych oczu.

Składniki

  • 250g świeżego szpinaku
  • 3 jajka
  • czarny pieprz, cebula lub czosnek w proszku
  • Nadzienie do wyboru:
  • szynka
  • ser
  • kukurydza
  • sałatka, pomidory
  • twarożek, jogurt naturalny
  • tuńczyk
  • cebula

Przygotowanie

  1. Umyj szpinak i pozostaw do wyschnięcia. W blenderze wymieszaj szpinak z jajkami, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Przelej masę do formy do pieczenia chleba, wyłożonej papierem do pieczenia. Wybierz rozmiar foremki według tego, jakiej grubości ciasto chcesz uzyskać.
  3. Piecz ciasto szpinakowe w 200 stopniach przez 20-25 minut.
  4. Pozostaw do ostygnięcia, a później pokrój na kawałki.
  5. Połóż nadzienie na jednym kawałku i przykryj drugim.
  6. Pokrój przekątnie i podaj.
Czas przygotowania30 minut
Porcje2 porcje
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie123 Kcal
Węglowodany2 g
Błonnik3 g
Białko12 g
Tłuszcz7 g