
Bezmączna, niskokaloryczna kanapka szpinakowa
Przepis na tę bezmączną, niskokaloryczną kanapkę szpinakową powstał, gdy nie udało mi się ciasto na białkowe zawijasy szpinakowe — nie było wystarczająco gładkie, więc musiałam improwizować. Oczywiście dobrze się stało, inaczej nigdy nie odkryłabym tej wspaniałej, zdrowej kanapki szpinakowej!
W dodatku może się ona pochwalić wysoką zawartością białka oraz niską zawartością węglowodanów i kalorii.
Jeśli lubisz szpinak, ten przepis zdecydowanie jest dla Ciebie. Możesz do niego dodać dowolne, zdrowe dodatki — moje ulubione znajdziesz na liście składników.
Szpinak jest jednym z najbardziej odżywczych pokarmów na świecie, a do tego jest także niskokaloryczny. Jedna szklanka liści tego warzywa zawiera więcej niż zalecane dzienne spożycie witaminy K (która wzmacnia kości) i witaminy A (niezbędnej dla rozwoju i wzrostu organizmu, szczególnie dla zdrowych kości i zębów), prawie całkowite zalecane dzienne spożycie manganu i kwasu foliowego (które obniżają ryzyko wystąpienia udaru) i 40% zalecanej dawki magnezu (który pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi). Szpinak zawiera również wiele innych substancji odżywczych, między innymi błonnik, wapno i białko. Jedna szklanka surowego szpinaku to mniej niż 10 kilokalorii — co stanowi jego największą zaletę! Szpinak ma również właściwości przeciwnowotworowe, ponieważ zawiera ponad 10 różnych flawonoidów, które działają jak antyoksydanty. Ze względu na zawartość beta-karotenu i luteiny, szpinak jest też korzystny dla naszych oczu.
Składniki
- 250g świeżego szpinaku
- 3 jajka
- czarny pieprz, cebula lub czosnek w proszku
- Nadzienie do wyboru:
- szynka
- ser
- kukurydza
- sałatka, pomidory
- twarożek, jogurt naturalny
- tuńczyk
- cebula
Przygotowanie
- Umyj szpinak i pozostaw do wyschnięcia. W blenderze wymieszaj szpinak z jajkami, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Przelej masę do formy do pieczenia chleba, wyłożonej papierem do pieczenia. Wybierz rozmiar foremki według tego, jakiej grubości ciasto chcesz uzyskać.
- Piecz ciasto szpinakowe w 200 stopniach przez 20-25 minut.
- Pozostaw do ostygnięcia, a później pokrój na kawałki.
- Połóż nadzienie na jednym kawałku i przykryj drugim.
- Pokrój przekątnie i podaj.
Czas przygotowania | 30 minut | |
Porcje | 2 porcje |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 123 Kcal | |
Węglowodany | 2 g | |
Błonnik | 3 g | |
Białko | 12 g | |
Tłuszcz | 7 g |