Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Bezmączna, niskokaloryczna kanapka szpinakowa

Bezmączna, niskokaloryczna kanapka szpinakowa

Przepis na tę bezmączną, niskokaloryczną kanapkę szpinakową powstał, gdy nie udało mi się ciasto na białkowe zawijasy szpinakowe — nie było wystarczająco gładkie, więc musiałam improwizować. Oczywiście dobrze się stało, inaczej nigdy nie odkryłabym tej wspaniałej, zdrowej kanapki szpinakowej!

W dodatku może się ona pochwalić wysoką zawartością białka oraz niską zawartością węglowodanów i kalorii.

Jeśli lubisz szpinak, ten przepis zdecydowanie jest dla Ciebie. Możesz do niego dodać dowolne, zdrowe dodatki — moje ulubione znajdziesz na liście składników.

Szpinak jest jednym z najbardziej odżywczych pokarmów na świecie, a do tego jest także niskokaloryczny. Jedna szklanka liści tego warzywa zawiera więcej niż zalecane dzienne spożycie witaminy K (która wzmacnia kości) i witaminy A (niezbędnej dla rozwoju i wzrostu organizmu, szczególnie dla zdrowych kości i zębów), prawie całkowite zalecane dzienne spożycie manganu i kwasu foliowego (które obniżają ryzyko wystąpienia udaru) i 40% zalecanej dawki magnezu (który pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi). Szpinak zawiera również wiele innych substancji odżywczych, między innymi błonnik, wapno i białko. Jedna szklanka surowego szpinaku to mniej niż 10 kilokalorii — co stanowi jego największą zaletę! Szpinak ma również właściwości przeciwnowotworowe, ponieważ zawiera ponad 10 różnych flawonoidów, które działają jak antyoksydanty. Ze względu na zawartość beta-karotenu i luteiny, szpinak jest też korzystny dla naszych oczu.

Składniki

  • 250g świeżego szpinaku
  • 3 jajka
  • czarny pieprz, cebula lub czosnek w proszku
  • Nadzienie do wyboru:
  • szynka
  • ser
  • kukurydza
  • sałatka, pomidory
  • twarożek, jogurt naturalny
  • tuńczyk
  • cebula

Przygotowanie

  1. Umyj szpinak i pozostaw do wyschnięcia. W blenderze wymieszaj szpinak z jajkami, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Przelej masę do formy do pieczenia chleba, wyłożonej papierem do pieczenia. Wybierz rozmiar foremki według tego, jakiej grubości ciasto chcesz uzyskać.
  3. Piecz ciasto szpinakowe w 200 stopniach przez 20-25 minut.
  4. Pozostaw do ostygnięcia, a później pokrój na kawałki.
  5. Połóż nadzienie na jednym kawałku i przykryj drugim.
  6. Pokrój przekątnie i podaj.
Czas przygotowania30 minut
Porcje2 porcje
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie123 Kcal
Węglowodany2 g
Błonnik3 g
Białko12 g
Tłuszcz7 g