Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Zdrowy gulasz szegedyński z pierogiem z mąki pełnoziarnistej

Zdrowy gulasz szegedyński z pierogiem z mąki pełnoziarnistej

Gulasz szegedyński to jeden z najbardziej tradycyjnych przepisów kuchni węgierskiej. Jego oryginalna wersja jest jednak dość ciężkostrawna i nie ma najlepszych wartości odżywczych. Zmodyfikowałam ją, aby stworzyć zdrowszy i bardziej dietetyczny przepis, który naprawdę posmakował moim domownikom, więc muszę się nim z wami podzielić. Tym gulaszem szegedyńskim możesz się cieszyć nawet podczas diety.

W porównaniu z jego tradycyjną wersją mój zmodyfikowany gulasz szegedyński zawiera więcej białka i błonnika oraz mniej kalorii i tłuszczu. Klasyczny przepis wykorzystuje wieprzowinę, ale ponieważ to mięso jest zbyt tłuste i nie należy do najzdrowszych, zastąpiłam je piersią z indyka (jeśli chcesz, możesz też wykorzystać pierś z kurczaka). Obie są bogate w białko i zawierają mało tłuszczu.

Ten fit gulasz szegedyński może być podawany z domowym pierogiem z mąki pełnoziarnistej, którego przygotowanie jest o wiele łatwiejsze, niż myślisz — może mogę Cię do niego przekonać. Aby zagęścić sos, użyj jogurtu greckiego zawierającego co najmniej 3% tłuszczu, inaczej może się zbijać. Dzięki wykorzystaniu jogurtu greckiego ta wersja gulaszu ma wysoką zawartość białka.

Zainspiruj się i wypróbuj ten pyszny i zdrowy gulasz szegedyński.

Składniki

  • 1kg kiszonej kapusty
  • 700g piersi z indyka (lub piersi z kurczaka)
  • 1 duża cebula
  • jogurt grecki (nie niskotłuszczowy)
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżka mielonej, czerwonej papryki
  • 1 łyżka oleju kokosowego (polecam ten)
  • Pieróg:
  • 500g mąki pełnoziarnistej
  • 20g drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oliwy (polecam tę)
  • 300 do 400ml letniej wody
  • ½ łyżeczki soli morskiej (polecam tę)

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuj pierogi.
  2. Zrób zakwas z 200ml wody, drożdży oraz miodu i odstaw na 10 minut.
  3. Później dodaj mąkę, resztę wody, oliwę i sól.
  4. Ugnieć ciasto — nie powinno kleić się do miski ani do rąk.
  5. Uformuj z ciasta dwa pierogi i pozwól im urosnąć w ciepłym miejscu (przez 30-45 minut).
  6. Gdy urosną, gotuj je na parze przez 20-25 minut.
  7. W większym garnku rozpuść łyżkę oliwy i dodaj drobno posiekaną cebulę. Podsmaż ją, aż się zazłoci.
  8. Dodaj mięso pokrojone na kawałki.
  9. Na chwilę zdejmij garnek z ognia i dodaj pieprz oraz mieloną paprykę.
  10. Dokładnie wymieszaj i z powrotem postaw garnek na ogniu, przykryj go i duś mięso przez około 20 minut.
  11. Mieszaj co jakiś czas i jeśli mięso będzie się przypalać, dodaj wody (im mniej, tym lepiej).
  12. Kiedy mięso będzie miękkie, dodaj opłukanej kapusty kiszonej i zamieszaj.
  13. Pozwól kapuście z mięsem dusić się przez 10 minut.
  14. Kiedy kapusta będzie miękka, zdejmij garnek z ognia.
  15. Przed jedzeniem dodaj do nałożonej porcji jogurtu greckiego — gulasz będzie gęstszy i delikatniejszy. Nie dodawaj go podczas gotowania, ponieważ mogłyby pojawić się grudki. Nie polecam używania niskotłuszczowego jogurtu; najlepszy będzie taki zawierający 3% tłuszczu lub więcej.
Czas przygotowania70 minut
Porcje6 porcji
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie475 Kcal
Węglowodany61 g
Błonnik15 g
Białko33 g
Tłuszcz7 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze