
Zdrowe kulki piernikowe (bezglutenowe, bezcukrowe)
Pyszne kulki bez pieczenia o smaku piernika i imbiru, bez mąki ani cukru, które można podawać także jako zdrowy, bożonarodzeniowy deser. Chociaż nie musisz ich piec, ich piernikowy aromat i tak sprawi, że poczujesz magię Świąt. Zdecydowanie zakochasz się w tym przepisie na szybkie i zdrowe kulki piernikowe.
Te kulki są pyszne i delikatne, a ich przygotowanie jest jeszcze prostsze niż przygotowanie klasycznych pierniczków lub innych kulek kokosowych, ponieważ nie trzeba ich piec, a wciąż zachowują swój oryginalny smak. Nadają się na szybki, zdrowy deser, a do tego mogą się pochwalić dużą wartością odżywczą. Spróbuj przygotować je jeszcze w tym roku.
Połączenie piernika z imbirem jest bardzo smaczne, a jeśli wypróbujesz ten przepis, nie musisz martwić się wyrzutami sumienia po zjedzeniu większej ilości kulek, niż powinieneś. Te zdrowe kulki są fit i nie zawierają żadnych niepotrzebnych cukrów, tłuszczów ani pustych kalorii. Piernikowe kulki są zdrowe, bogate w błonnik, witaminy i minerały i wspaniale wzbogacą Twój bożonarodzeniowy stół, a dzięki orzechom włoskim, kokosowi, daktylom i rodzynkom zaspokoją także Twoją chęć na przysmak w stylu gourmet.
Zdrowe kulki piernikowe magicznie znikają z lodówki, więc lepiej od razu przygotować większą porcję.
Składniki
- ¼ szklanki migdałów (polecam te)
- ¼ szklanki orzechów pekan
- 50g suszonych rodzynków lub daktyli
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1-2 łyżki musu jabłkowego
- wiórki kokosowe do pokrycia kulek (opcjonalnie) (polecam tę)
Przygotowanie
- W blenderze wymieszaj wszystkie składniki, aż stworzą gładką masę.
- Jeśli trzeba, możesz dodać do ciasta kilka łyżek wody.
- Następnie uformuj kulki i pokryj je wiórkami kokosowymi.
- Umieść je w lodówce na co najmniej 2 godziny, żeby stwardniały.
Czas przygotowania | 10 minut | |
Porcje | 12 kulek |
Wartości odżywcze/ 1 kulka | ||
Kalorie | 45 Kcal | |
Węglowodany | 3 g | |
Błonnik | 1 g | |
Białko | 1 g | |
Tłuszcz | 3 g |