
Zdrowe kokosowe makaroniki
Niezwykle trudne w przygotowaniu, kolorowe francuskie makaroniki z mąki migdałowej, cukru i białek jaj są wszystkim znane. Pod tą samą nazwą kryje się jednak jeszcze inny francuski przysmak. Te zdrowe makaroniki kokosowe to kolejny francuski deser, który możemy przygotować w zdrowej, fit wersji.
Zdrowe przepisy na bazie kokosa zdecydowanie należą do moich ulubionych, a ten z pewnością zasługuje na wyróżnienie. To słodkie, puszyste ciasteczka kokosowe, delikatnie kruche na zewnątrz i miękkie w środku. Możesz je przygotować w mgnieniu oka, z zaledwie kilku składników — podstawą tego przepisu są wiórki kokosowe, miód i białka jaj. Kolejną ogromną zaletą tych makaroników są także ich wartości odżywcze - 1 z 24 sztuk zawiera tylko 35 kalorii i 3g węglowodanów. Ponieważ są bezmączne i bezglutenowe, mogą się nimi cieszyć także osoby z celiakią.
Myślę, że te kokosowe mini-desery nadają się także na Boże Narodzenie i inne święta. Łatwo je przetransportować, więc możesz zapakować je ze sobą na wycieczkę, do pracy lub do szkoły. Żeby przygotować kakaowe makaroniki, dodaj do ciasta 1 łyżkę kakao.
Wypróbuj te smaczne i zdrowe makaroniki kokosowe, a z pewnością tego nie pożałujesz. Mają naprawdę wyśmienity, kokosowy smak!
Składniki
- 1 szklanka wiórków kokosowych (polecam tę)
- ¼ szklanki miodu
- ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego lub waniliowego
- szczypta soli morskiej (polecam tę)
- 3 białka jajek
- 1 łyżka kakao (opcjonalnie) (polecam to)
Przygotowanie
- W misce ubij białka jajek ze szczyptą soli, używając elektrycznego ręcznego miksera.
- Używając łopatki, ostrożnie dodaj miód lub inny słodzik, ekstrakt waniliowy lub migdałowy oraz wiórki kokosowe.
- Dokładnie wymieszaj ciasto.
- Następnie uformuj z niego łyżką małe kulki i umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz makaroniki na środkowej półce piekarnika w 175 stopniach przez 10 do 15 minut.
- Góra makaroników powinna się zazłocić.
- Żeby przygotować kakaowe makaroniki, dodaj do ciasta 1 łyżkę kakao.
Czas przygotowania | 20 minut | |
Porcje | 24 porcje |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 35 Kcal | |
Węglowodany | 3 g | |
Błonnik | 1 g | |
Białko | 1 g | |
Tłuszcz | 2 g |