
Wołowina z puree z groszku i szparagami
Smaczny i zdrowy obiad lub kolacja - wołowina z puree z groszku i szparagami. Składniki idealnie się uzupełniają, a wartości odżywcze są dobrze zbilansowane. Szparagi i groszek sprawiają, że to zdrowe danie ma odpowiednią dawkę błonnika, białka, witamin i minerałów, a oprócz wspaniałego smaku są również bardzo sycące.
Przygotuj ten smaczny, kolorowy i zdrowy posiłek na obiad lub kolację. Przygotowanie go jest bardzo proste, a smak wart czasu spędzonego w kuchni. Odpowiednio doprawiona wołowina z przecierem pomidorowym doskonale dopełnia smak puree z groszku. W tym posiłku brakuje tylko jednego - chrupiących, zielonych, pieczonych szparagów o głębokim smaku :)
Ten przepis na wołowinę z puree z groszku i szparagami nie zawiera mleka, jajek, orzechów ani glutenu, a także jest bogaty w błonnik. Dlatego jest idealny dla każdego, kto cierpi na alergie pokarmowe. Dzięki wysokiej zawartości białka i wartościom odżywczym, posiłek ten jest odpowiedni również dla każdego miłośnika zdrowego odżywiania. Jeśli zabraknie Ci pomysłów na zdrowe obiady czy kolacje z mięsem, wypróbuj ten przepis, a na pewno nie pożałujesz.
Składniki
- 400 g polędwicy wołowej
- 200 g żółtego groszku łuskanego
- 400 g zielonych szparagów
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 100 ml wody
- 1 cebula
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (polecam ten)
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki papryki
- szczypta mielonego czarnego pieprzu
- sól morska
Przygotowanie
- Opłucz groszek, włóż do garnka i zalej dwukrotnie większą ilością wody.
- Lekko posól groszek, przykryj garnek przykrywką i gotuj przez 40-60 minut aż będzie miał konsystencję budyniu. Od czasu do czasu mieszaj groszek, aby się nie przypalił.
- W drugim garnku ugotuj drobno posiekaną cebulę na łyżeczce oleju.
- Dodaj pokrojoną w kostki wołowinę, wymieszaj i dodaj koncentrat pomidorowy, 100 ml wody, sos sojowy, sól, czosnek granulowany, paprykę oraz szczyptę mielonego czarnego pieprzu.
- Duś mięso pod przykryciem przez 30-40 minut, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dodaj więcej wody.
- Szparagi upiecz, gdy groszek i mięso jeszcze się gotują. Umyj je i włóż do brytfanki.
- Dopraw szparagi solą i mielonym czarnym pieprzem, i piecz w 180°C przez 15 minut.
Czas przygotowania | 70 minut | |
Porcje | 4 porcje |
Wartości odżywcze / 1 porcja | ||
Kalorie | 470 Kcal | |
Węglowodany | 19 g | |
Błonnik | 11 g | |
Białko | 40 g | |
Tłuszcz | 20 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
Bez cukruBogate w błonnikNiskokalorycznePrzepisy na obiad i lunchBezglutenoweBez dodatku orzechówWarzywaPrzepisy na lunch i obiad bez nabiałuPrzepisy z wołowiną na lunch i obiadPrzepisy z warzywami na obiad i lunchNiskokaloryczne przepisy na obiad i lunchWysoko-proteinowe przepisy z wołowinąBezglutenowe przepisy z wołowinąNiskokaloryczne przepisy z wołowinąNiskokaloryczne przepisy z warzywami na utratę wagiBezglutenowe przepisy z warzywami
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Komentarze
✉️ Send me your favorite recipe.
Email it to me and I will be happy to try it and publish it.