Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Wołowina z puree z groszku i szparagami

Wołowina z puree z groszku i szparagami

Smaczny i zdrowy obiad lub kolacja - wołowina z puree z groszku i szparagami. Składniki idealnie się uzupełniają, a wartości odżywcze są dobrze zbilansowane. Szparagi i groszek sprawiają, że to zdrowe danie ma odpowiednią dawkę błonnika, białka, witamin i minerałów, a oprócz wspaniałego smaku są również bardzo sycące.

Przygotuj ten smaczny, kolorowy i zdrowy posiłek na obiad lub kolację. Przygotowanie go jest bardzo proste, a smak wart czasu spędzonego w kuchni. Odpowiednio doprawiona wołowina z przecierem pomidorowym doskonale dopełnia smak puree z groszku. W tym posiłku brakuje tylko jednego - chrupiących, zielonych, pieczonych szparagów o głębokim smaku :)

Ten przepis na wołowinę z puree z groszku i szparagami nie zawiera mleka, jajek, orzechów ani glutenu, a także jest bogaty w błonnik. Dlatego jest idealny dla każdego, kto cierpi na alergie pokarmowe. Dzięki wysokiej zawartości białka i wartościom odżywczym, posiłek ten jest odpowiedni również dla każdego miłośnika zdrowego odżywiania. Jeśli zabraknie Ci pomysłów na zdrowe obiady czy kolacje z mięsem, wypróbuj ten przepis, a na pewno nie pożałujesz.

Składniki

  • 400 g polędwicy wołowej
  • 200 g żółtego groszku łuskanego
  • 400 g zielonych szparagów
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 100 ml wody
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (polecam ten)
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • sól morska

Przygotowanie

  1. Opłucz groszek, włóż do garnka i zalej dwukrotnie większą ilością wody.
  2. Lekko posól groszek, przykryj garnek przykrywką i gotuj przez 40-60 minut aż będzie miał konsystencję budyniu. Od czasu do czasu mieszaj groszek, aby się nie przypalił.
  3. W drugim garnku ugotuj drobno posiekaną cebulę na łyżeczce oleju.
  4. Dodaj pokrojoną w kostki wołowinę, wymieszaj i dodaj koncentrat pomidorowy, 100 ml wody, sos sojowy, sól, czosnek granulowany, paprykę oraz szczyptę mielonego czarnego pieprzu.
  5. Duś mięso pod przykryciem przez 30-40 minut, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dodaj więcej wody.
  6. Szparagi upiecz, gdy groszek i mięso jeszcze się gotują. Umyj je i włóż do brytfanki.
  7. Dopraw szparagi solą i mielonym czarnym pieprzem, i piecz w 180°C przez 15 minut.
Czas przygotowania70 minut
Porcje4 porcje
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie470 Kcal
Węglowodany19 g
Błonnik11 g
Białko40 g
Tłuszcz20 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze