Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Tortille kukurydziane z awokado i fasolą

Tortille kukurydziane z awokado i fasolą

Musisz wypróbować te zdrowe tortille kukurydziane wypełnione mieszanką z fasoli i awokado. To prosty wegański przepis, który na pewno pokochasz. Jeśli chcesz, możesz też dodać mięso i ser. Dodatkowo, danie to jest bogate w witaminy i minerały, a zwłaszcza potas. Ta *wegańska wersja tortilli z warzywami będzie gotowa w 30 minut, ale na długo zaspokoi Twój głód.

Tortille kukurydziane to świetny wybór na zdrowy i smaczny obiad. Nie zawierają jajek, mleka, drożdży ani glutenu, więc są idealne dla każdego, kto cierpi na alergie pokarmowe. Mają też niewiele kalorii. Jeżeli kochasz tortille, nie kupuj ich w sklepie. Lepiej samodzielnie przygotuj pyszne i zawsze świeże tortille. Na mojej stronie znajdziesz kilka innych opcji zdrowych tortilli lub naleśników, takich jak naleśniki orkiszowe .

Jeżeli gotujesz ze mną już od dłuższego czasu, to wiesz, że wprost nie można się oprzeć awokado w zdrowych przepisach. Pysznie kremowe awokado na ciepłej tortilli kukurydzianej z fasolą, kukurydzą i innymi warzywami to rozkosz dla podniebienia, a także pożywne i zdrowe połączenie. Jeżeli więc szukasz przepisu na zdrowy i pełen składników odżywczych obiad lub kolację, musisz wypróbować te tortille kukurydziane wypełnione awokado i fasolą.

Wskazówka: Możesz położyć gotowe tortille na kratce w piekarniku i piec je w piekarniku przez 10-15 minut w 190°C. W ten sposób powstaną chrupiące muszle do taco!

Składniki

  • 2 szklanki mąki kukurydzianej (masa harina)
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 awokado
  • szczypta soli morskiej (polecam tę)
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • szczypta czosnku granulowanego
  • 300 g pomidorów
  • 200 g ugotowanej fasoli
  • 80 g kukurydzy
  • garść sałaty

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj mąkę kukurydzianą z ciepłą wodą i solą.
  2. Powstałe ciasto podziel na mniejsze kulki, a następnie rozwałkuj je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Najlepiej jest przygotować mniejsze tortille, aby nie łamały się podczas smażenia.
  3. Za pomocą papieru do pieczenia ostrożnie umieść tortille na rozgrzanej, suchej patelni i smaż na obu stronach do zarumienienia (około 1-2 minut z każdej strony).
  4. Umieść gotowe tortille między papierowymi serwetkami, aby je zmiękczyć.
  5. W misce wymieszaj dojrzałe awokado z solą i przyprawami. Posmaruj nim tortille.
  6. Na mieszance z awokado połóż sałatę, ugotowaną fasolę, drobno posiekane pomidory oraz kukurydzę.
  7. Zwiń lub złóż tortille i podaj je, gdy są jeszcze ciepłe.
Czas przygotowania35 minut
Porcje4 porcje
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie468 Kcal
Węglowodany59 g
Błonnik17 g
Białko13 g
Tłuszcz16 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze