Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
"Spaghetti" z dyni z mielonym indykiem w sosie pomidorowym

"Spaghetti" z dyni z mielonym indykiem w sosie pomidorowym

To jedno z tych dań, które udowadniają, że zdrowe posiłki mogą być naprawdę pyszne! Zamiana pszennego spaghetti na tę wersję z dynią sprawia, że danie jest zdrowsze i lżejsze - ale wciąż pyszne. Naprawdę warto wypróbować to dietetyczne "spaghetti" z dyni z mielonym indykiem w sosie pomidorowym.

Spaghetti z dyni makaronowej nie zawiera mąki, glutenu ani jajek i, w przeciwieństwie do tradycyjnego spaghetti, ma dużo błonnika, ale mało węglowodanów i kalorii, dzięki czemu sprzyja odchudzaniu. Możesz więc zajadać się tą warzywną wersją "spaghetti" bez wyrzutów sumienia. Co więcej, danie jest bardzo proste do przygotowania i ma tylko kilka łatwo dostępnych składników. Dynia makaronowa to idealna dynia do przygotowania spaghetti i w sezonie jesiennym z łatwością znajdziesz ją w każdym supermarkecie.

Dynia jest również składnikiem, dzięki któremu Twój dom będzie pięknie pachnieć. Sos zawiera mięso z indyka, więc jest to bardziej dietetyczna wersja tradycyjnego przepisu. Jeżeli więc dbasz o sylwetkę, ale jednocześnie nie chcesz rezygnować z ulubionej potrawy, wypróbuj tę zdrową i lekką wersję - "spaghetti" z dyni z mielonym indykiem jest wspaniałe.

A co powiedzą na ten temat Twoje dzieci? Na pewno szybko zakochają się w tej interesującej wersji dyni.

Składniki

  • 1 dynia makaronowa
  • 300 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju kokosowego (polecam ten)
  • 300 g przecieru pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • bazylia
  • 150 ml wody

Przygotowanie

  1. Dynię przekrój wzdłuż i wyjmij nasiona.
  2. Do głębokiej formy do pieczenia wlej około 2 cm wody, umieść w naczyniu obie połówki dyni (miąższem do dołu) i przykryj folią aluminiową nakłutą widelcem.
  3. Piecz dynię przez 45 minut w 205°C.
  4. Po 45 minutach wyjmij dynię, obróć i za pomocą widelca zeskrob miąższ tworząc "spaghetti".
  5. W międzyczasie, rozpuść olej kokosowy na patelni i lekko podsmaż drobno pokrojoną cebulę.
  6. Do patelni dodaj mielone mięso z indyka, przecier pomidorowy, przyprawy, sól morską i wodę, i dobrze wymieszaj.
  7. Duś mięso pod przykryciem przez 30 minut.
  8. Dodaj do mięsa zmiażdżone ząbki czosnku, trochę więcej wody (w razie potrzeby), świeżą bazylię i gotuj kolejne 5 minut bez przykrycia.
  9. Podaj gotowe mięso ze "spaghetti" z dyni. Możesz też posypać danie startym serem.
Czas przygotowania60 minut
Porcje2 porcje
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie400 Kcal
Węglowodany25 g
Błonnik7 g
Białko33 g
Tłuszcz17 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze