
"Spaghetti" z dyni z mielonym indykiem w sosie pomidorowym
To jedno z tych dań, które udowadniają, że zdrowe posiłki mogą być naprawdę pyszne! Zamiana pszennego spaghetti na tę wersję z dynią sprawia, że danie jest zdrowsze i lżejsze - ale wciąż pyszne. Naprawdę warto wypróbować to dietetyczne "spaghetti" z dyni z mielonym indykiem w sosie pomidorowym.
Spaghetti z dyni makaronowej nie zawiera mąki, glutenu ani jajek i, w przeciwieństwie do tradycyjnego spaghetti, ma dużo błonnika, ale mało węglowodanów i kalorii, dzięki czemu sprzyja odchudzaniu. Możesz więc zajadać się tą warzywną wersją "spaghetti" bez wyrzutów sumienia. Co więcej, danie jest bardzo proste do przygotowania i ma tylko kilka łatwo dostępnych składników. Dynia makaronowa to idealna dynia do przygotowania spaghetti i w sezonie jesiennym z łatwością znajdziesz ją w każdym supermarkecie.
Dynia jest również składnikiem, dzięki któremu Twój dom będzie pięknie pachnieć. Sos zawiera mięso z indyka, więc jest to bardziej dietetyczna wersja tradycyjnego przepisu. Jeżeli więc dbasz o sylwetkę, ale jednocześnie nie chcesz rezygnować z ulubionej potrawy, wypróbuj tę zdrową i lekką wersję - "spaghetti" z dyni z mielonym indykiem jest wspaniałe.
A co powiedzą na ten temat Twoje dzieci? Na pewno szybko zakochają się w tej interesującej wersji dyni.
Składniki
- 1 dynia makaronowa
- 300 g mielonego mięsa z indyka
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju kokosowego (polecam ten)
- 300 g przecieru pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- bazylia
- 150 ml wody
Przygotowanie
- Dynię przekrój wzdłuż i wyjmij nasiona.
- Do głębokiej formy do pieczenia wlej około 2 cm wody, umieść w naczyniu obie połówki dyni (miąższem do dołu) i przykryj folią aluminiową nakłutą widelcem.
- Piecz dynię przez 45 minut w 205°C.
- Po 45 minutach wyjmij dynię, obróć i za pomocą widelca zeskrob miąższ tworząc "spaghetti".
- W międzyczasie, rozpuść olej kokosowy na patelni i lekko podsmaż drobno pokrojoną cebulę.
- Do patelni dodaj mielone mięso z indyka, przecier pomidorowy, przyprawy, sól morską i wodę, i dobrze wymieszaj.
- Duś mięso pod przykryciem przez 30 minut.
- Dodaj do mięsa zmiażdżone ząbki czosnku, trochę więcej wody (w razie potrzeby), świeżą bazylię i gotuj kolejne 5 minut bez przykrycia.
- Podaj gotowe mięso ze "spaghetti" z dyni. Możesz też posypać danie startym serem.
Czas przygotowania | 60 minut | |
Porcje | 2 porcje |
Wartości odżywcze / | ||
Kalorie | 429 Kcal | |
Węglowodany | 43 g | |
Błonnik | 1 g | |
Białko | 37 g | |
Tłuszcz | 16 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
Bez cukruBogate w błonnikNiskokalorycznePrzepisy na obiad i lunchBezglutenoweBez dodatku orzechówWarzywaPrzepisy na lunch i obiad bez nabiałuPrzepisy z warzywami na obiad i lunchNiskokaloryczne przepisy na obiad i lunchBezglutenowe przepisy z dyniąNiskokaloryczne przepisy z warzywami na utratę wagiBezglutenowe przepisy z warzywami
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Komentarze
✉️ Send me your favorite recipe.
Email it to me and I will be happy to try it and publish it.