
Słodko-kwaśny deser cytrynowy bez mąki
Pyszny, zdrowy słodko-kwaśny deser cytrynowy bez mąki i bez rafinowanego cukru, odpowiedni zwłaszcza na gorące letnie dni. Cytryna przyjemnie pobudzi Twoje zmysły, a dzięki płatkom owsianym i kokosowi po zjedzeniu tego ciasta będziesz czuć się świetnie. Takie bezmączne ciasta są lekkostrawne i w związku z tym nie obciążają układu trawiennego.
Płatki owsiane zawierają dużą ilość nierozpuszczalnego i rozpuszczalnego błonnika, który wspomaga trawienie, pomaga w walce z wysokim ciśnieniem krwi i na długo zapewnia uczucie sytości. Kokos wspomaga układ odpornościowy i trawienie, obniża poziom złego cholesterolu i normalizuje poziom cukru we krwi. W połączeniu składniki te tworzą elastyczny, smaczny i zdrowy spód ciasta, które będzie przyjemnie pachnieć w całym domu. Ciasto to może być również używane jako bezmączny spód dla owocowych lub innych ciast.
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkich i kwaśnych deserów, z pewnością pokochasz ten cytrynowy smakołyk. Ten zdrowy cytrynowy deser nadaje się również na świąteczny stół - będzie to przyjemna odmiana dla Twojej rodziny.
Przygotowanie tego słodko-kwaśnego deseru cytrynowego nie zajmie dużo czasu i jest tak proste, że Twoje dzieci z chęcią Ci pomogą. Trzeba tylko wymieszać składniki. A jeśli w Twojej kuchni nie ma jeszcze dobrego i niezawodnego miksera, zdecydowanie polecam ten: (polecam ten) .
Składniki
- Spód ciasta:
- 1 szklanka płatków owcianych (polecam te)
- 1/2 szklanky wiórków kokosowych
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego (polecam ten)
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki musu jabłkowego
- Krem cytrynowy:
- 3-4 łyżki miodu
- 7 jajek
- sok i skórka z cytryny
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
Przygotowanie
- Zmiksuj lub zmiel owies i kokos na drobną mąkę.
- W misce dokładnie wymieszaj je z pozostałymi składnikami na ciasto.
- Przelej ciasto do silikonowej lub innej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, piecz przez 8-10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza aż do zrumienienia.
- W misce ubij jajka z miodem, skrobią kukurydzianą, sokiem i skórką z cytryny.
- Rozprowadź krem po upieczonym spodzie ciasta i piecz całość przez kolejne 25 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.
- Po upieczeniu odstaw deser do ostygnięcia, a następnie pozostaw go na co najmniej 4 godziny w lodówce.
Czas przygotowania | 45 minut | |
Porcje | 10 kawałków |
Wartości odżywcze/ 1 kawałek | ||
Kalorie | 183 Kcal | |
Węglowodany | 18 g | |
Błonnik | 2 g | |
Białko | 6 g | |
Tłuszcz | 11 g |