Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Słodko-kwaśny deser cytrynowy bez mąki

Słodko-kwaśny deser cytrynowy bez mąki

Pyszny, zdrowy słodko-kwaśny deser cytrynowy bez mąki i bez rafinowanego cukru, odpowiedni zwłaszcza na gorące letnie dni. Cytryna przyjemnie pobudzi Twoje zmysły, a dzięki płatkom owsianym i kokosowi po zjedzeniu tego ciasta będziesz czuć się świetnie. Takie bezmączne ciasta są lekkostrawne i w związku z tym nie obciążają układu trawiennego.

Płatki owsiane zawierają dużą ilość nierozpuszczalnego i rozpuszczalnego błonnika, który wspomaga trawienie, pomaga w walce z wysokim ciśnieniem krwi i na długo zapewnia uczucie sytości. Kokos wspomaga układ odpornościowy i trawienie, obniża poziom złego cholesterolu i normalizuje poziom cukru we krwi. W połączeniu składniki te tworzą elastyczny, smaczny i zdrowy spód ciasta, które będzie przyjemnie pachnieć w całym domu. Ciasto to może być również używane jako bezmączny spód dla owocowych lub innych ciast.

Jeśli jesteś miłośnikiem słodkich i kwaśnych deserów, z pewnością pokochasz ten cytrynowy smakołyk. Ten zdrowy cytrynowy deser nadaje się również na świąteczny stół - będzie to przyjemna odmiana dla Twojej rodziny.

Przygotowanie tego słodko-kwaśnego deseru cytrynowego nie zajmie dużo czasu i jest tak proste, że Twoje dzieci z chęcią Ci pomogą. Trzeba tylko wymieszać składniki. A jeśli w Twojej kuchni nie ma jeszcze dobrego i niezawodnego miksera, zdecydowanie polecam ten: (polecam ten) .

Składniki

  • Spód ciasta:
  • 1 szklanka płatków owcianych (polecam te)
  • 1/2 wiórków kokosowych
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego (polecam ten)
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki musu jabłkowego
  • Krem cytrynowy:
  • 3-4 łyżki miodu
  • 7 jajek
  • sok i skórka z cytryny
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej

Przygotowanie

  1. Zmiksuj lub zmiel owies i kokos na drobną mąkę.
  2. W misce dokładnie wymieszaj je z pozostałymi składnikami na ciasto.
  3. Przelej ciasto do silikonowej lub innej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, piecz przez 8-10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza aż do zrumienienia.
  4. W misce ubij jajka z miodem, skrobią kukurydzianą, sokiem i skórką z cytryny.
  5. Rozprowadź krem po upieczonym spodzie ciasta i piecz całość przez kolejne 25 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.
  6. Po upieczeniu odstaw deser do ostygnięcia, a następnie pozostaw go na co najmniej 4 godziny w lodówce.
Czas przygotowania45 minut
Porcje10 kawałków
Wartości odżywcze/ 1 kawałek
Kalorie183 Kcal
Węglowodany18 g
Błonnik2 g
Białko6 g
Tłuszcz11 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze