Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem w pomidorze

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem w pomidorze

Jeśli lubisz sałatki z tuńczyka, z pewnością spodoba Ci się ta fit sałatka z jajkiem i tuńczykiem. Tuńczyk świetnie komponuje się z jajkami, ale w połączeniu z awokado i chrupiącymi orzechami tworzy po prostu nieziemską kombinację.

Możesz dostosować ten podstawowy przepis do swoich preferencji i na przykład dodać do niego kawałki selera naciowego, zieloną lub czerwoną cebulę, koperek, kukurydzę albo ogórki konserwowe. Możliwości jest naprawdę wiele i wierzę, że każda z nich świetnie sprawdzi się w tej smacznej sałatce.

Sałatka z tuńczyka jest bogata w białko, kwasy tłuszczowe omega-3 i pozostałe ważne składniki odżywcze, ale lepiej nie przesadzać z ilością tuńczyka w diecie, ponieważ niektóre jego gatunki mogą zawierać duże ilości rtęci. Wszystko z umiarem. Lepiej sięgnij po tuńczyka lepszej jakości i staraj się unikać najtańszego tuńczyka w kawałkach.

Najbardziej lubię przyrządzać tę sałatkę z tuńczykiem i jajkiem w pomidorze. Na pewno się nią najesz, nie musisz więc podawać jej z chlebem czy innymi dodatkami. Jest pełna wartości odżywczych, bogata w białko i zawiera jedynie 7g węglowodanów w porcji. Idealnie nadaje się na lekki obiad lub zdrową przekąskę między głównymi posiłkami.

Składniki

  • 2 duże pomidory
  • 150g tuńczyka w wodzie (polecam tego)
  • ½ awokado
  • 3 jajka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • garść sałaty
  • rzodkiewki
  • 20g orzeszków ziemnych lub nerkowców (polecam te)
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • ¼ łyżeczki granulowanego czosnku
  • szczypta soli morskiej

Przygotowanie

  1. Ugotuj jajka w wodzie na twardo, obierz ze skorupki i pokrój na kawałki.
  2. Wymieszaj je z odsączonym tuńczykiem, tłuczonym awokado, jogurtem, drobno posiekanymi rzodkiewkami, sałatką, orzechami i przyprawami.
  3. Zetnij górę pomidora i usuń nasiona tak, żeby stworzyć miseczkę.
  4. Umieść pomidora na liściu sałaty i wypełnij sałatką.
Czas przygotowania15 minut
Porcje2 porcje
Wartości odżywcze / 1 porcja
Kalorie312 Kcal
Węglowodany7 g
Błonnik4 g
Białko28 g
Tłuszcz18 g