
Ryż z tuńczykiem i kukurydzą
Szukasz szybkiego i prostego przepisu na danie, które zawiera zrównoważoną ilością białka, złożonych węglowodanów i zdrowych tłuszczów? Ryż z tuńczykiem i kukurydzą jest takim właśnie daniem! Ponadto poradzi z nim sobie każdy początkujący kucharz - pod warunkiem, że potrafi ugotować ryż :)
Nadszedł już czas, aby Twoje dzieci (lub mąż) nauczyły się gotować coś więcej niż herbatę i jajecznicę. Dobra wiadomość jest taka, że to danie przygotowuje się tak samo łatwo jak jajecznicę, więc nowicjusze nie będą obciążeni zbyt dużą ilością nowych informacji. Przygotowywanie dania zaczynamy od obsmażenia cebuli na oleju i od ugotowania brązowego ryżu do miękkości. Gratulacje, najtrudniejsza część przepisu już za wami - możesz chwalić i motywować swoich przyszłych kucharzy. Teraz do ugotowanego ryżu wystarczy dodać kukurydzę i tuńczyka. Nie do wiary! Po kuchni zaczyna się rozchodzić zapach tuńczyka. Ależ masz w domu świetnych kucharzy!
Przygotowanie szybkiego i zdrowego dania wcale nie musi być trudne. Jeśli jeszcze nie próbowałeś tej kombinacji, zdecydowanie polecam. Ryż jest sycący, tuńczyk nadaje daniu wyraźnego smaku i dużą porcję białka, a kukurydza nadaje mu słodkości. Ten zdrowy i dietetyczny ryż z tuńczykiem i kukurydzą jest idealny jako szybki i zdrowy obiad, ale możesz również podawać go na kolację. Piękno tkwi w prostocie, a w tym przypadku także doskonały smak.
Składniki
- 100 g brązowego ryżu
- 150 g tuńczyka w oliwie z oliwek
- 100 g kukurydzy
- sól morska, pieprz czarny mielony, bazylia (do smaku)
- 1/2 cebuli
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (polecam ten)
Przygotowanie
- W małym garnku rozgrzej olej kokosowy, dodaj drobno pokrojoną cebulę i usmaż.
- Dodaj do garnka brązowy ryż, zalej go podwójną ilością wody, dopraw solą i pieprzem i gotuj na małym ogniu, aż wchłonie wodę.
- Na koniec zmieszaj gotowany ryż z kukurydzą, tuńczykiem i oliwą z oliwek i podawaj na ciepło.
Czas przygotowania | 25 minut | |
Porcje | 2 porcje |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 308 Kcal | |
Węglowodany | 44 g | |
Błonnik | 3 g | |
Białko | 20 g | |
Tłuszcz | 5 g |