Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Piersi z kurczaka po chińsku

Piersi z kurczaka po chińsku

Orientalne smaki też mogą być zdrowe i łatwe do przyrządzenia w domu. Kiedy mam ochotę na coś niecodziennego, ale szybkiego w przygotowaniu, przypominam sobie o kuchni chińskiej. Chińska metoda przygotowywania jedzenia jest łatwa i prosta, a do tego w zależności od swoich preferencji smakowych możesz dodawać do potraw różne kombinacje warzyw i owoców. Nie musiałam długo nad tym myśleć i tak narodził się przepis na piersi z kurczaka po chińsku. Nie przegap szansy na wypróbowanie tego pysznego i zdrowego dania.

Uwielbiam wyważone połączenie smaku warzyw, miodu, sosu sojowego i curry. To naturalna harmonia smaków, które po prostu do siebie pasują. Po dodaniu chrupiących orzechów ziemnych jestem po prostu w siódmym niebie. W dodatku zawarte w tym daniu mięso zapewnia niezbędną porcję białka, a połączenie tych wszystkich smaków zabiera Cię w podróż tysiące kilometrów na wschód. Łącząc te składniki, uzyskasz nie tylko wspaniałą fuzję smaków, ale także świetne połączenie wartości odżywczych i witamin.

Piersi z kurczaka po chińsku to świetna, romantyczna alternatywa obiadowa lub pomysł na pożywny lunch. Zawsze się sprawdzają, kiedy mam ochotę na smaczny, szybki i zdrowy posiłek. Spodziewaj się, że na długo Cię nasycą i pozostawią przyjemny, miodowo-sojowy smak na Twoim języku. Pycha.

Składniki

  • 800g piersi z kurczaka
  • 1 mała główka kapusty
  • 1 cebula
  • 250g kukurydzy
  • 200g groszku
  • 250g grzybów
  • 2 łyżki oleju kokosowego (polecam ten)
  • 1-4 łyżki miodu
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • ½ łyżeczki curry
  • sól morska (polecam tę)
  • orzeszki ziemne (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. W dużym garnku podgrzej miód na rozgrzanym oleju. Jeśli wolisz słodszą wersję kurczaka po chińsku, polecam dodać więcej niż 1 łyżkę miodu.
  2. Kiedy miód zacznie się pienić, dodaj kurczaka (pokrojonego w paski) i smaż przez 10 do 20 minut, aż się zaróżowi, mieszając w międzyczasie.
  3. Kiedy cała ciecz wyparuje, dodaj sos sojowy, kapustę (pokrojoną w paski) i gotuj, aż kapusta zmięknie.
  4. Następnie dodaj grzyby, curry w proszku, groszek i kukurydzę.
  5. Na koniec wmieszaj drobno posiekaną cebulę — nie smaż jej, a jedynie dodaj.
  6. Spróbuj i jeśli trzeba, przypraw solą morską.
  7. Możesz również posypać potrawę surowymi orzeszkami ziemnymi.
  8. Podawaj kurczaka po chińsku z ryżem, kuskusem, kaszą bulgur, komosą ryżową lub bez dodatków.
Czas przygotowania40 minut
Porcje4 porcje
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie460 Kcal
Węglowodany28 g
Błonnik9 g
Białko56 g
Tłuszcz10 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze