
Piersi z kurczaka po chińsku
Orientalne smaki też mogą być zdrowe i łatwe do przyrządzenia w domu. Kiedy mam ochotę na coś niecodziennego, ale szybkiego w przygotowaniu, przypominam sobie o kuchni chińskiej. Chińska metoda przygotowywania jedzenia jest łatwa i prosta, a do tego w zależności od swoich preferencji smakowych możesz dodawać do potraw różne kombinacje warzyw i owoców. Nie musiałam długo nad tym myśleć i tak narodził się przepis na piersi z kurczaka po chińsku. Nie przegap szansy na wypróbowanie tego pysznego i zdrowego dania.
Uwielbiam wyważone połączenie smaku warzyw, miodu, sosu sojowego i curry. To naturalna harmonia smaków, które po prostu do siebie pasują. Po dodaniu chrupiących orzechów ziemnych jestem po prostu w siódmym niebie. W dodatku zawarte w tym daniu mięso zapewnia niezbędną porcję białka, a połączenie tych wszystkich smaków zabiera Cię w podróż tysiące kilometrów na wschód. Łącząc te składniki, uzyskasz nie tylko wspaniałą fuzję smaków, ale także świetne połączenie wartości odżywczych i witamin.
Piersi z kurczaka po chińsku to świetna, romantyczna alternatywa obiadowa lub pomysł na pożywny lunch. Zawsze się sprawdzają, kiedy mam ochotę na smaczny, szybki i zdrowy posiłek. Spodziewaj się, że na długo Cię nasycą i pozostawią przyjemny, miodowo-sojowy smak na Twoim języku. Pycha.
Składniki
- 800g piersi z kurczaka
- 1 mała główka kapusty
- 1 cebula
- 250g kukurydzy
- 200g groszku
- 250g grzybów
- 2 łyżki oleju kokosowego (polecam ten)
- 1-4 łyżki miodu
- 5 łyżek sosu sojowego
- ½ łyżeczki curry
- sól morska (polecam tę)
- orzeszki ziemne (opcjonalnie)
Przygotowanie
- W dużym garnku podgrzej miód na rozgrzanym oleju. Jeśli wolisz słodszą wersję kurczaka po chińsku, polecam dodać więcej niż 1 łyżkę miodu.
- Kiedy miód zacznie się pienić, dodaj kurczaka (pokrojonego w paski) i smaż przez 10 do 20 minut, aż się zaróżowi, mieszając w międzyczasie.
- Kiedy cała ciecz wyparuje, dodaj sos sojowy, kapustę (pokrojoną w paski) i gotuj, aż kapusta zmięknie.
- Następnie dodaj grzyby, curry w proszku, groszek i kukurydzę.
- Na koniec wmieszaj drobno posiekaną cebulę — nie smaż jej, a jedynie dodaj.
- Spróbuj i jeśli trzeba, przypraw solą morską.
- Możesz również posypać potrawę surowymi orzeszkami ziemnymi.
- Podawaj kurczaka po chińsku z ryżem, kuskusem, kaszą bulgur, komosą ryżową lub bez dodatków.
Czas przygotowania | 40 minut | |
Porcje | 4 porcje |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 460 Kcal | |
Węglowodany | 28 g | |
Błonnik | 9 g | |
Białko | 56 g | |
Tłuszcz | 10 g |