
Orkiszowe naleśniki czekoladowe z ricottą i gorącymi malinami
To idealne połączenie orkiszowych naleśników czekoladowych z nadzieniem z sera ricotta z kokosem i gorącymi malinami zwali Cię z nóg. Jeśli lubisz słodkie potrawy, te naleśniki zostaną jednym z Twoich ulubionych przepisów. Te zdrowe naleśniki z mąki owsianej z serowo-kokosowym kremem są idealne na weekendowe śniadanie.
Mąka orkiszowa pełnoziarnista jest trawiona łatwiej niż standardowa biała mąka i zawiera więcej białka i błonnika. Przygotowanie tych czekoladowych naleśników jest bardzo proste. Posmaruj gotowe naleśniki ricottą, twarogiem (lub serem śmietankowym) i kokosem - to świetne połączenie, które idealnie pasuje do tych czekoladowych naleśników. Gorące maliny na górze to wisienka na torcie - no, malinka :)
Zamiast twarogu możesz wykorzystać ser śmietankowy. A zamiast mąki orkiszowej możesz użyć też mąki razowej. Oczywiście możesz też podać te czekoladowe naleśniki z innymi dodatkami. Wybierz owoce i nadzienie, które lubisz najbardziej. Jednak polecam wypróbowanie tego połączenia - jestem pewna, że je pokochasz.
Składniki
- Na naleśniki:
- 600 ml mleka
- 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub mąki razowej)
- 3 łyżki kakao (polecam to)
- 2 jajka
- szczypta soli
- Na nadzienie:
- 150 g ricotty (z niską zawartością tłuszczu)
- 200 g twarogu (lub sera śmietankowego o niskiej zawartości tłuszczu)
- 2 łyżki miodu/syropu klonowego
- 2 łyżki wiórków kokosowych (polecam tę)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub nasion wanilii)
- 250 g mrożonych malin
Przygotowanie
- W misce wymieszaj mąkę kokosową z kakao i szczyptą soli.
- Dodaj pozostałe składniki na naleśniki i dobrze wymieszaj. Jeżeli ciasto jest zbyt płynne, dodaj trochę więcej mąki (konsystencja może się różnić w zależności od użytej mąki) i odwrotnie, jeśli jest zbyt gęste, dodaj trochę mleka lub wody.
- Odmierzaj porcje ciasta i smaż z obu stron na rozgrzanej nieprzywierającej patelni (w razie potrzeby użyj niewielkiej ilości oleju na początku) aż do zarumienienia.
- W międzyczasie wymieszaj w misce wszystkie składniki na nadzienie (poza malinami).
- Powstałym nadzieniem posmaruj gotowe naleśniki i złów/zwiń je, a następnie umieść na talerzu.
- Podgrzej maliny i polej nimi przygotowane naleśniki.
Czas przygotowania | 30 minut | |
Porcje | 4 porcje |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 490 Kcal | |
Węglowodany | 60 g | |
Błonnik | 14 g | |
Białko | 28 g | |
Tłuszcz | 10 g |