Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Orkiszowe naleśniki czekoladowe z ricottą i gorącymi malinami

Orkiszowe naleśniki czekoladowe z ricottą i gorącymi malinami

To idealne połączenie orkiszowych naleśników czekoladowych z nadzieniem z sera ricotta z kokosem i gorącymi malinami zwali Cię z nóg. Jeśli lubisz słodkie potrawy, te naleśniki zostaną jednym z Twoich ulubionych przepisów. Te zdrowe naleśniki z mąki owsianej z serowo-kokosowym kremem są idealne na weekendowe śniadanie.

Mąka orkiszowa pełnoziarnista jest trawiona łatwiej niż standardowa biała mąka i zawiera więcej białka i błonnika. Przygotowanie tych czekoladowych naleśników jest bardzo proste. Posmaruj gotowe naleśniki ricottą, twarogiem (lub serem śmietankowym) i kokosem - to świetne połączenie, które idealnie pasuje do tych czekoladowych naleśników. Gorące maliny na górze to wisienka na torcie - no, malinka :)

Zamiast twarogu możesz wykorzystać ser śmietankowy. A zamiast mąki orkiszowej możesz użyć też mąki razowej. Oczywiście możesz też podać te czekoladowe naleśniki z innymi dodatkami. Wybierz owoce i nadzienie, które lubisz najbardziej. Jednak polecam wypróbowanie tego połączenia - jestem pewna, że je pokochasz.

Składniki

  • Na naleśniki:
  • 600 ml mleka
  • 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub mąki razowej)
  • 3 łyżki kakao (polecam to)
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • Na nadzienie:
  • 150 g ricotty (z niską zawartością tłuszczu)
  • 200 g twarogu (lub sera śmietankowego o niskiej zawartości tłuszczu)
  • 2 łyżki miodu/syropu klonowego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych (polecam tę)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub nasion wanilii)
  • 250 g mrożonych malin

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj mąkę kokosową z kakao i szczyptą soli.
  2. Dodaj pozostałe składniki na naleśniki i dobrze wymieszaj. Jeżeli ciasto jest zbyt płynne, dodaj trochę więcej mąki (konsystencja może się różnić w zależności od użytej mąki) i odwrotnie, jeśli jest zbyt gęste, dodaj trochę mleka lub wody.
  3. Odmierzaj porcje ciasta i smaż z obu stron na rozgrzanej nieprzywierającej patelni (w razie potrzeby użyj niewielkiej ilości oleju na początku) aż do zarumienienia.
  4. W międzyczasie wymieszaj w misce wszystkie składniki na nadzienie (poza malinami).
  5. Powstałym nadzieniem posmaruj gotowe naleśniki i złów/zwiń je, a następnie umieść na talerzu.
  6. Podgrzej maliny i polej nimi przygotowane naleśniki.
Czas przygotowania30 minut
Porcje4 porcje
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie490 Kcal
Węglowodany60 g
Błonnik14 g
Białko28 g
Tłuszcz10 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze