
Niskowęglowodanowa frittata z pomidorami
Ten przepis na niskowęglowodanową frittatę z pomidorami oczaruje każdego miłośnika jajek i pomidorów. Potrawa jest odpowiednia na śniadanie, obiad lub w formie przekąski, a przepis jest bardzo prosty. Koniecznie wypróbuj tę pyszną frittatę z pomidorami!
Nie bez powodu włoska kuchnia jest tak popularna. Ten posiłek również narodził się we Włoszech i jest podobny do quiche bez spodu z ciasta. Zaletą frittaty jest to, że za każdym razem możesz dodać różne składniki, w zależności od tego, co lubisz lub masz aktualnie w lodówce lub ogrodzie. Jajeczna frittata to naprawdę prosty przepis, z którym poradzi sobie nawet kuchenny laik.
Zamiast jajecznicy na śniadanie, wykorzystaj jajka do przygotowania tej frittaty z pomidorami. A jeżeli masz świeże jajka od rolnika oraz pomidory, które dojrzewały w ogrodzie, możesz spodziewać się eksplozji smaków.
Ze składników otrzymasz 2 sycące porcje, 1 ma 230 kalorii i jest pełna białka. Jak sugeruje nazwa, frittata ma mało węglowodanów. Jeżeli nie zjesz jej z żadnym rodzajem chleba, a zamiast tego zdecydujesz się na - na przykład - sałatkę, możesz cieszyć się fantastycznym obiadem o małej ilości węglowodanów.
Wskazówka: Następnym razem przygotuj tę frittatę z pieczarkami i porem! To również fantastyczne połączenie, które należy do moich ulubionych.
Składniki
- 4 duże jajka
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki parmezanu
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka oliwy (polecam tę)
- mielony czarny pieprz
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie
- W misce wymieszaj jajka, mleko, koncentrat pomidorowy, sól morską, mielony czarny pieprz i łyżkę tartego parmezanu.
- Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
- Wlej mieszankę jajeczną na patelnię.
- Przykryj patelnię i smaż na średnim ogniu przez 5 minut, aż większość frittaty stężeje.
- Na frittacie połóż pokrojone pomidorki koktajlowe oraz resztę parmezanu i smaż przez kolejne 5-7 minut, okazjonalnie sprawdzając, czy się nie przypala.
Czas przygotowania | 15 minut | |
Porcje | 2 porcje |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 230 Kcal | |
Węglowodany | 6 g | |
Błonnik | 2 g | |
Białko | 17 g | |
Tłuszcz | 15 g |