Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Niskowęglowodanowa frittata z pomidorami

Niskowęglowodanowa frittata z pomidorami

Ten przepis na niskowęglowodanową frittatę z pomidorami oczaruje każdego miłośnika jajek i pomidorów. Potrawa jest odpowiednia na śniadanie, obiad lub w formie przekąski, a przepis jest bardzo prosty. Koniecznie wypróbuj tę pyszną frittatę z pomidorami!

Nie bez powodu włoska kuchnia jest tak popularna. Ten posiłek również narodził się we Włoszech i jest podobny do quiche bez spodu z ciasta. Zaletą frittaty jest to, że za każdym razem możesz dodać różne składniki, w zależności od tego, co lubisz lub masz aktualnie w lodówce lub ogrodzie. Jajeczna frittata to naprawdę prosty przepis, z którym poradzi sobie nawet kuchenny laik.

Zamiast jajecznicy na śniadanie, wykorzystaj jajka do przygotowania tej frittaty z pomidorami. A jeżeli masz świeże jajka od rolnika oraz pomidory, które dojrzewały w ogrodzie, możesz spodziewać się eksplozji smaków.

Ze składników otrzymasz 2 sycące porcje, 1 ma 230 kalorii i jest pełna białka. Jak sugeruje nazwa, frittata ma mało węglowodanów. Jeżeli nie zjesz jej z żadnym rodzajem chleba, a zamiast tego zdecydujesz się na - na przykład - sałatkę, możesz cieszyć się fantastycznym obiadem o małej ilości węglowodanów.

Wskazówka: Następnym razem przygotuj tę frittatę z pieczarkami i porem! To również fantastyczne połączenie, które należy do moich ulubionych.

Składniki

  • 4 duże jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki parmezanu
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka oliwy (polecam tę)
  • mielony czarny pieprz
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj jajka, mleko, koncentrat pomidorowy, sól morską, mielony czarny pieprz i łyżkę tartego parmezanu.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
  3. Wlej mieszankę jajeczną na patelnię.
  4. Przykryj patelnię i smaż na średnim ogniu przez 5 minut, aż większość frittaty stężeje.
  5. Na frittacie połóż pokrojone pomidorki koktajlowe oraz resztę parmezanu i smaż przez kolejne 5-7 minut, okazjonalnie sprawdzając, czy się nie przypala.
Czas przygotowania15 minut
Porcje2 porcje
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie230 Kcal
Węglowodany6 g
Błonnik2 g
Białko17 g
Tłuszcz15 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze