
Najlepsza sałatka z jajkiem i awokado
Wypróbuj ten wspaniały przepis na zdrową sałatkę z jajek i awokado, która jest pełna białka, witamin i minerałów. To jeden z moich ulubionych przepisów. Doskonały na zdrowe śniadanie lub kolację.
Awokado to wszechstronny owoce, które można stosować w pastach do smarowania, sałatkach lub nawet deserach. Jest głównym składnikiem tej prostej do przyrządzenia sałatki i razem z jajami tworzy smaczne i wartościowe pod względem odżywczym połączenie. Dzięki awokado sałatka jest cudownie kremowa i bogata w potas, błonnik, magnez, kasy tłuszczowe omega 3, a także w witaminy B6 i C. Jajka wprowadzają do sałatki dużo białek i mikroelementów. Ta sałatka z awokado i jajek z twarogiem, kukurydzą i suszonymi pomidorami jest - moim skromnym zdaniem - najlepszym sposobem na połączenie dużej ilości białka, błonnika i zdrowych tłuszczów w jednym posiłku.
Ta sałatka z jajek i awokado jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania. Już 1 porcja tej sałatki jajecznej Cię nasyci. Jej wypróbowanie polecam również osobom, które jeszcze nie próbowały awokado, jest duża szansa, że awokado w tej wersji im posmakuje. Sałatkę można serwować na liściu sałaty lub ze świeżym pieczywem pełnoziarnistym.
Jeśli lubisz jajka i awokado, jestem pewna, że ta zdrowa sałatka stanie się Twoją ulubioną.
Składniki
- 4 jajka
- 1 dojrzałe awokado
- 200 g serka wiejskiego
- 40 g kukurydzy
- 30 g suszonych pomidorów
- szczypta soli (polecam tę)
- szczypta czosnku granulowanego
- szczypta czarnego mielonego pieprzu
- cebula dymka
- liście sałaty
Przygotowanie
- Ugotuj jajka na twardo we wrzącej wodzie (gotuj je przez około 8 minut).
- Ostudź jajka, obierz je, pokrój na małe kawałki i włóż do miski.
- Następnie dodaj obrane i drobno pokrojone awokado, szczypiorek, twaróg, suszone pomidory, kukurydzę, sól i pieprz.
- Dokładnie wymieszaj sałatkę i dopraw do smaku.
- Możesz podawać sałatkę na liściach sałaty.
Czas przygotowania | 20 minut | |
Porcje | 2 porcje |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 400 Kcal | |
Węglowodany | 16 g | |
Błonnik | 8 g | |
Białko | 28 g | |
Tłuszcz | 24 g |