
Kasza jaglana zapiekana z grzybami i sardynkami
Prosty przepis, który jest bogaty w białko, witaminy i minerały (zwłaszcza witaminę B, D, selen, fosfor, miedź, wapń, żelazo, magnez i cynk). Dzięki użyciu kaszy jaglanej jako podstawy, potrawa nie zawiera mąki ani glutenu, więc osoby z celiakią również mogą cieszyć się tym zdrowym posiłkiem. Ta dietetyczna kasza jaglana zapiekana z grzybami i sardynkami smakuje świetnie nawet po wyjęciu z lodówki, więc możesz przygotować większą porcję na kilka dni, po prostu podwój ilość składników.
Ten zdrowy, wytrawny przepis z kaszą jaglaną jest świetny na śniadanie, obiad i kolację, i z łatwością można go spakować na drogę, aby mieć smakowitą przekąskę. Mówiąc krótko - możesz zjeść tę potrawę zawsze i wszędzie. Ponadto, kasza z sardynkami ma mało kalorii i węglowodanów, więc nie musisz mieć wyrzutów sumienia. Wręcz przeciwnie, za pomocą tego posiłku dostarczysz swojemu organizmowi mnóstwo zdrowych wartości odżywczych i białek. A dzięki białku, danie to na długo zaspokoi głód i powstrzyma Cię przed podjadaniem.
Ciesz się tą dietetyczną, wytrawną wersją placka z kaszy jaglanej i grzybów, i zobacz, że zdrowe posiłki są nie tylko pyszne, ale też sprawiają, że dobrze się czujesz. Najedzony, energiczny, sprawny i zdrowy :)
Składniki
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 3/4 szklanki wody
- 300 g grzybów
- 2 jajka
- 150 g sardynek (np. w wodzie lub oleju)
- 40 g startej mozzarelli
- 1/2 cebuli
Przygotowanie
- Ugotuj kaszę jaglaną w 3/4 szklanki wody aż będzie miękka.
- Następnie wymieszaj ugotowaną kaszę z jajkami, startym serem, odsączonymi sardynkami oraz drobno posiekanymi grzybami i cebulą.
- Przełóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (rozmiar zależy od tego, jak wysokie ma być danie).
- Piecz przez 40-45 minut w 180°C aż do zarumienienia.
- Po upieczeniu odstaw gotowe danie na co najmniej 5 minut, a następnie pokrój na kawałki.
Czas przygotowania | 55 minut | |
Porcje | 2 porcje |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 355 Kcal | |
Węglowodany | 14 g | |
Błonnik | 3 g | |
Białko | 35 g | |
Tłuszcz | 17 g |