
Fit sernik jogurtowy (bezglutenowy, bezcukrowy)
Z pewnością zakochasz się w tym fit serniku jogurtowym! Naprawdę, to jeden z najlepszych deserów na świecie, a także jeden z moich ulubionych serników. Jego zaletą jest to, że zawiera dużą ilość białka, a do tego jest całkowicie bezglutenowy i bezcukrowy.
Spód sernika przygotowałam z mąki migdałowej i mleka. Mąkę migdałową można z łatwością zrobić samemu, blendując lub ucierając migdały na mąkę. Nadzienie sernika to jogurt grecki (polecam wykorzystać jogurt niskotłuszczowy, żeby zachować korzystne wartości odżywcze), jajka, odżywka białkowa i ekstrakt waniliowy. Jeśli nie chcesz korzystać ze słodzonej odżywki białkowej, musisz dosłodzić ciasto miodem lub stewią. Wierzch sernika udekorowałam owocową żelatyną — sama wykorzystałam mieszankę owoców leśnych, ale możesz także zrobić ją z jagód lub malin.
Dodatkową zaletą tego zdrowego, fit sernika jogurtowego jest to, że jest także niskowęglowodanowy, ponieważ zawiera jedynie 8g węglowodanów w porcji. Jeśli nie masz pod ręką białka w proszku, możesz zastąpić je sproszkowanym mlekiem, mieszanką budyniową lub kakao (na sernik kakaowy) i dosłodzić do smaku, jednak zdecydowanie zmniejszy to zawartość białka w Twoim serniku.
1 szklanka w przepisie odpowiada 250ml. Sama wykorzystałam do tego sernika formę do chleba, ale możesz też użyć mniejszej formy do ciasta o średnicy ok. 20 cm.
Wypróbuj ten prosty sernik białkowy, a z pewnością go pokochasz.
Składniki
- Ciasto:
- 1 ½ szklanki mielonych migdałów (mąki migdałowej) (polecam te)
- 5 łyżek mleka
- Nadzienie:
- 700g greckiego jogurtu
- 3 jajka
- ½ szklanki odżywki białkowej w proszku (waniliowej)* (polecam ten)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub laska wanilii)
- miód (jeśli trzeba)
- Polewa:
- 1 szklanka jagód
- 1-2 łyżki żelatyny w proszku (100%)
Przygotowanie
- W misce wymieszaj zmielone migdały (lub mąkę migdałową) z 5 łyżkami mleka.
- Przełóż mieszankę na spód formy do pieczenia (np. do ciasta) i równo ugnieć.
- Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na nadzienie.
- Spróbuj, żeby się upewnić, czy jest wystarczająco słodkie. Jeśli trzeba, dodaj słodzika.
- Przelej nadzienie na ciasto.
- Piecz sernik w 165 stopniach przez 40 do 45 minut, aż góra ciasta i brzegi się zabrązowią.
- Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
- Przygotuj polewę w małym garnku.
- Ugnieć owoce widelcem i dodaj żelatynę.
- Gotuj tę mieszankę przez chwilę (nie pozwól, żeby się zagotowała) i przełóż na wierzch sernika.
- Włóż ciasto do lodówki na co najmniej 8 godzin.
- *można zastąpić mieszanką budyniową i dosłodzić do smaku
Czas przygotowania | 55 minut | |
Porcje | 8 kawałków |
Wartości odżywcze/ 1 kawałek | ||
Kalorie | 220 Kcal | |
Węglowodany | 8 g | |
Błonnik | 3 g | |
Białko | 22 g | |
Tłuszcz | 12 g |