Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Fit sernik jogurtowy (bezglutenowy, bezcukrowy)

Fit sernik jogurtowy (bezglutenowy, bezcukrowy)

Z pewnością zakochasz się w tym fit serniku jogurtowym! Naprawdę, to jeden z najlepszych deserów na świecie, a także jeden z moich ulubionych serników. Jego zaletą jest to, że zawiera dużą ilość białka, a do tego jest całkowicie bezglutenowy i bezcukrowy.

Spód sernika przygotowałam z mąki migdałowej i mleka. Mąkę migdałową można z łatwością zrobić samemu, blendując lub ucierając migdały na mąkę. Nadzienie sernika to jogurt grecki (polecam wykorzystać jogurt niskotłuszczowy, żeby zachować korzystne wartości odżywcze), jajka, odżywka białkowa i ekstrakt waniliowy. Jeśli nie chcesz korzystać ze słodzonej odżywki białkowej, musisz dosłodzić ciasto miodem lub stewią. Wierzch sernika udekorowałam owocową żelatyną — sama wykorzystałam mieszankę owoców leśnych, ale możesz także zrobić ją z jagód lub malin.

Dodatkową zaletą tego zdrowego, fit sernika jogurtowego jest to, że jest także niskowęglowodanowy, ponieważ zawiera jedynie 8g węglowodanów w porcji. Jeśli nie masz pod ręką białka w proszku, możesz zastąpić je sproszkowanym mlekiem, mieszanką budyniową lub kakao (na sernik kakaowy) i dosłodzić do smaku, jednak zdecydowanie zmniejszy to zawartość białka w Twoim serniku.

1 szklanka w przepisie odpowiada 250ml. Sama wykorzystałam do tego sernika formę do chleba, ale możesz też użyć mniejszej formy do ciasta o średnicy ok. 20 cm.

Wypróbuj ten prosty sernik białkowy, a z pewnością go pokochasz.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 ½ szklanki mielonych migdałów (mąki migdałowej) (polecam te)
  • 5 łyżek mleka
  • Nadzienie:
  • 700g greckiego jogurtu
  • 3 jajka
  • ½ odżywki białkowej w proszku (waniliowej)* (polecam ten)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub laska wanilii)
  • miód (jeśli trzeba)
  • Polewa:
  • 1 szklanka jagód
  • 1-2 łyżki żelatyny w proszku (100%)

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj zmielone migdały (lub mąkę migdałową) z 5 łyżkami mleka.
  2. Przełóż mieszankę na spód formy do pieczenia (np. do ciasta) i równo ugnieć.
  3. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na nadzienie.
  4. Spróbuj, żeby się upewnić, czy jest wystarczająco słodkie. Jeśli trzeba, dodaj słodzika.
  5. Przelej nadzienie na ciasto.
  6. Piecz sernik w 165 stopniach przez 40 do 45 minut, aż góra ciasta i brzegi się zabrązowią.
  7. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
  8. Przygotuj polewę w małym garnku.
  9. Ugnieć owoce widelcem i dodaj żelatynę.
  10. Gotuj tę mieszankę przez chwilę (nie pozwól, żeby się zagotowała) i przełóż na wierzch sernika.
  11. Włóż ciasto do lodówki na co najmniej 8 godzin.
  12. *można zastąpić mieszanką budyniową i dosłodzić do smaku
Czas przygotowania55 minut
Porcje8 kawałków
Wartości odżywcze/ 1 kawałek
Kalorie220 Kcal
Węglowodany8 g
Błonnik3 g
Białko22 g
Tłuszcz12 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze