
Fit ciasteczka lub chleb marchewkowo-jabłkowy (bez mąki, cukru i tłuszczu)
Chociaż ciasto na ten przysmak też zaczęło się od eksperymentu, wyszło po prostu wspaniale. Miałam ochotę na coś zdrowszego i bardziej dietetycznego, i tak powstało to delikatne ciasto z nutą cynamonu. Możesz przygotować z niego zarówno zdrowe ciasteczka, jak i na przykład zdrowy chlebek marchewkowy, i to bez dodatku cukru, mąki i tłuszczu.
Chlebek lub ciasteczka stworzone według tego przepisu można podawać na przykład jako zdrowe śniadanie albo lekką przekąskę między posiłkami. Są niskokaloryczne, zawierają węglowodany złożone z płatków owsianych, ale także „szybkie” cukry z owoców. Oczywiście te ciasteczka będą bardziej miękkie niż kruche, ponieważ nie dodajemy do ciasta żadnych olejów ani mąki. Są tylko lekko słodkie dzięki dodanym do nich owocom i nie ma w nich żadnego słodzika.
Próbowałam przygotować to marchewkowo-jabłkowe ciasto w trzech różnych formach: ciasta, chleba i małych słodyczy w foremkach. Ciasteczka były najbardziej delikatne, a chleb uplasował się moim zdaniem na drugim miejscu. Zdecyduj, na co masz teraz ochotę i przygotuj wybraną wersję tego ciasta. Z podanej tu ilości składników zrobiłam 1 chleb i około 10 ciasteczek. Gdybym przygotowywała same ciasteczka, wypiekłabym 25 sztuk. Jeśli chcesz, możesz dodać do ciasta suszone owoce, kokosa, nasiona lub orzechy, żeby wzbogacić jego strukturę.
Wypróbuj te dietetyczne fit ciasteczka marchewkowo-jabłkowe, a z pewnością Ci posmakują.
Składniki
- 4 marchewki
- 1 jabłko
- 1 banan
- 2 jajka
- 2 szklanki płatków owsianych (polecam te)
- 3 łyżki musu jabłkowego
- cynamon
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- rodzynki, orzechy lub inne suszone owoce
Przygotowanie
- W blenderze wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, poza suszonymi owocami.
- Po zmiksowaniu dodaj suszone owoce.
- Przełóż ciasto w formę do chleba (możesz także użyć formy półokrągłej) lub przełóż na papier do pieczenia i zrób z niego ciasteczka.
- Jeśli nie używasz silikonowej formy do chleba, wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Piecz w 190 stopniach przez 25 minut.
- Po 25 minutach piecz przez kolejne 7 minut w 200 stopniach, aż ciasteczka będą brązowe, a chleb twardy.
Czas przygotowania | 40 minut | |
Porcje | 25 porcji |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 38 Kcal | |
Węglowodany | 6 g | |
Błonnik | 1 g | |
Białko | 2 g | |
Tłuszcz | 1 g |