
Dietetyczne naleśniki szpinakowe z twarogiem i wędzonym łososiem
Pychota! Zakochałam się w tych wspaniałych i dietetycznych naleśnikach szpinakowych z twarogiem i wędzonym łososiem już od pierwszego kęsa. To połączenie smaków jest niezwykle pyszne, niektórzy powiedzieliby nawet, że uzależniające. Musisz ich spróbować!
Bałam się, że przygotowanie tych naleśników będzie trudne, ale okazało się, że wcale tak nie jest. Same naleśniki szpinakowe są gotowe w kilka minut, a potem wystarczy tylko je nafaszerować. Całość nie zajmie więcej niż 40 minut. A te 40 minut zdecydowanie są tego warte. Nie mogę się doczekać, aż znowu je przygotuję! Przepis podbił też serca innych domowników. A chociaż są to naleśniki, to zawierają dużo wartości odżywczych - są bogate w białko, błonnik i różne mikroelementy, natomiast cała porcja ma mniej niż 600 kcal.
Jeśli Ty lub ktoś w Twoim domu ma alergię na jajka, możesz po prostu je pominąć. Naleśniki szpinakowe wspaniale smakują nawet bez jajek. Uważaj jednak, aby ich nie rozerwać podczas obracania. A jeśli masz ochotę zafundować sobie nieco mniej dietetyczną wersję tego pysznego przepisu, możesz zastąpić połowę twarogu/serka wiejskiego serkiem śmietankowym (cream cheese) - nadzienie będzie bardziej kremowe i jeszcze smaczniejsze.
Możesz także pokroić nafaszerowane naleśniki w wąskie koła, spiąć je wykałaczkami i podawać jako zdrową i pyszną przekąskę dla gości. Zachwyca ich nie tylko smakiem, ale i wyglądem.
Ze składników można przygotować 6 dużych naleśników, czyli 2 sycące porcje.
Składniki
- 300 g rozmrożonego szpinaku
- 130 g razowej mąki orkiszowej lub gryczanej (polecam tę)
- 200-250 ml mleka
- 1 jajko (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju (do smażenia)
- na nadzienie:
- 250 g miękkiego twarogu (lub serka śmietankowego)
- szczypta soli (polecam tę)
- 150 g plastrów wędzonego łososia
Przygotowanie
- W misce wymieszaj na gładką masę rozmrożony szpinak z wybraną mąką, solą, 200 ml mleka i jajkiem. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj kolejne 50 ml mleka.
- Wylewaj porcjami ciasto na rozgrzaną patelnię z olejem i smaż naleśniki po 2 minuty z każdej strony. Od czasu do czasu zamieszaj ciasto w misce, aby mąka nie osiadła na dnie.
- Gdy naleśniki są gotowe, posmaruj serkiem twarogowym wymieszanym z solą jedną stronę każdego naleśnika. Następnie dodaj kawałki wędzonego łososia.
- Zwiń naleśniki i gotowe. Naleśniki najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe.
Czas przygotowania | 40 minut | |
Porcje | 2 porcje |
Wartości odżywcze / | ||
Kalorie | 561 Kcal | |
Węglowodany | 53 g | |
Błonnik | 13 g | |
Białko | 49 g | |
Tłuszcz | 14 g |
Aby zobaczyć więcej podobnych przepisów, kliknij kategorie poniżej
Bez cukruBogate w błonnikPrzepisy na obiad i lunchPrzekąskiŚwięta i Boże NarodzenieBez dodatku orzechówŁosośWarzywaPrzepisy z warzywami na obiad i lunchPrzepisy na śniadania wysokobiałkowePrzepisy na śniadanie z wysoką zawartością błonnikaZdrowe przepisy bez cukru na Święta Bożego Narodzenia i innePrzepisy bez orzechów na Boże Narodzenie i świętaWysokobiałkowe przepisy z jajkami
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Komentarze
✉️ Send me your favorite recipe.
Email it to me and I will be happy to try it and publish it.