Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Białkowe pierniczki bez mąki

Białkowe pierniczki bez mąki

Pierniczki bez mąki? Tak, to naprawdę możliwe. Nawet na Boże Narodzenie możesz mieć na stole zdrowe przysmaki. Białkowe pierniczki bez mąki są - jak sama ich nazwa wskazuje - pełne białka, są zdrowe i łatwe do przygotowania, a ponadto wspaniale smakują. Te białkowe pierniczki są wykonane z mąki migdałowej i proszku białkowego i są nieodparcie delikatne. Spróbuj i przekonaj się, że zdrowe świąteczne wypieki mogą być także proste w przygotowaniu! :)

Pierniczki to oczywiście nieodłączna część świąt Bożego Narodzenia. Samo ich przygotowanie przynosi wielką radość wielu z nas. Dzieci w każdym wieku chętnie pomagają przy ich pieczeniu, a gdy ich nieodparty aromat rozchodzi się po domu to wiesz, że znowu nadeszły Święta Bożego Narodzenia. Godziny spędzone na dekorowaniu i duma z pięknie zdobionych pierniczków to charakterystyczna cecha do tego sezonu. A teraz wyobraź sobie, jak zaskoczeni będą Twoi goście, kiedy powiesz im, że te małe dzieła sztuki są ponadto zdrowe, bezglutenowe i bogate w białko. Naprawdę magiczne święta, prawda? Ponadto możesz je pałaszować bez wyrzutów sumienia.

Mąka migdałowa najlepiej nadaje się do tego przepisu. Możesz ją kupić, ale równie łatwo można ją też przygotować samemu w domu - po prostu mieszając lub mieląc migdały na drobną mąkę. Te pierniczki fitness mogą być przygotowane z proszkiem białkowym, ale także bez niego. Uniknij stresu związanego z nadchodzącymi świętami i wypróbuj pierniczki w tej nowej wersji. Przecież zima wcale nie musi oznaczać przybierania na wadze.

Składniki

  • 140 g mąki migdałowej (lub drobno zmielonych migdałów)
  • 140 g proszku białkowego - bezsmakowego lub waniliowego (można go zastąpić dodatkowymi 14 g mąki migdałowej) (polecam ten)
  • 2 białka jaj
  • 50 ml roztopionego oleju kokosowego (polecam ten)
  • 3 łyżki miodu
  • 80 g suszonych daktyli (lub rodzynek)
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody

Przygotowanie

  1. Wymieszaj mąkę migdałową, proszek białkowy, daktyle (lub rodzynki), proszek do pieczenia i mieszankę przypraw do piernika w robocie kuchennym.
  2. Gdy masa będzie już gładka, dodaj wszystkie pozostałe składniki i ponownie mieszaj, aż powstanie delikatne ciasto.
  3. Umieść ciasto między dwoma arkuszami papieru pergaminowego i zwiń na odpowiednią grubość - im cieńsze ciasto, tym bardziej chrupiące będą pierniczki, a im grubsze ciasto, tym bardziej będą one delikatne.
  4. Umieść zwinięte ciasto w zamrażarce na 20 minut lub w lodówce na 2 godziny.
  5. Następnie wytnij foremką ciasteczka w różnych kształtach, rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz (z proszkiem białkowym) przez 15-20 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza lub (bez proszku białkowego) przez 20 -25 minut w 150 stopniach Celsjusza, aż nabiorą złotego koloru.
  6. Podczas pieczenia uważaj, aby ich nie przypalić. Jeśli zaczną brązowieć, wyjmij je z piekarnika.
  7. Po ochłodzeniu możesz ozdobić je według własnych upodobań.
Czas przygotowania40 minut
Porcje20 kawałków
Wartości odżywcze/ 1 kawałek
Kalorie109 Kcal
Węglowodany7 g
Błonnik2 g
Białko7 g
Tłuszcz6 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze