Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Babeczki owsiane z bananem

Babeczki owsiane z bananem

Miękkie, bardzo smaczne, łatwe do przyrządzenia zdrowe babeczki owsiane z bananami bez dodatku tłuszczu i rafinowanego cukru, które są również bezmączne. Wypróbuj je na śniadanie, jako zdrową przekąskę lub deser.

W tym przepisie na dietetyczne babeczki bananowe użyto płatków owsianych zamiast mąki. Są one bogate w złożone węglowodany, dzięki czemu uwalniają energię do organizmu stopniowo stopniowo, a nie od razu. Zamiast oleju używamy zwykłego greckiego jogurtu, który dodatkowo wzbogaca te babeczki owsiane z bananem o dużą dawkę białka. Aby rozrzedzić ciasto, można użyć dowolnego mleka - albo klasycznego mleka krowiego albo mleka roślinnego. Banany powinny być jak najbardziej dojrzałe - wtedy nadadzą babeczkom niepowtarzalny smak i nie będzie trzeba dodawać dużej ilości miodu. Możesz przygotować te zdrowe babeczki z jajkami lub bez. Obie wersje są świetne i prawie nie czuć różnicy w ich smaku czy strukturze.

Te zdrowe babeczki owsiane z bananami są stosunkowo mało kaloryczne ze względu na niską zawartość tłuszczu. Aby je przygotować, wystarczy kilka minut, 1 miska i kilka łatwo dostępnych składników. Przepis jest szczególnie przydatny, gdy nie wiesz, co zrobić z przejrzałymi bananami. Możesz zmieniać ich smak, dodając różne orzechy, kawałki czekolady, wiórki kokosowe lub suszone owoce, nawet odrobinę cynamonu.

Składniki

  • 2 szklanki płatków owsianych (polecam te)
  • 1 szklanka (220 g) jogurtu greckiego
  • 2 dojrzałe banany
  • 1/4 szklanki mleka
  • 4-5 łyżek miodu (lub syropu klonowego)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • kawałki ciemnej czekolady, orzechy, rodzynki (opcjonalnie) (polecam te)

Przygotowanie

  1. Zmiksuj lub zmiel płatki owsiane na drobną mąkę.
  2. W misce wymieszaj je z pogniecionymi bananami, a następnie ze wszystkimi pozostałymi składnikami.
  3. Możesz również dodać kawałki ciemnej czekolady, orzechów, suszonych rodzynek lub żurawiny.
  4. Rozłóż ciasto do 12 foremek na babeczki.
  5. Piecz babeczki przez 20-25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż osiągną złoty kolor.
Czas przygotowania30 minut
Porcje12 muffinów
Wartości odżywcze/ 1 muffin
Kalorie105 Kcal
Węglowodany18 g
Błonnik2 g
Białko4 g
Tłuszcz2 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze