
Babeczki owsiane z bananem
Miękkie, bardzo smaczne, łatwe do przyrządzenia zdrowe babeczki owsiane z bananami bez dodatku tłuszczu i rafinowanego cukru, które są również bezmączne. Wypróbuj je na śniadanie, jako zdrową przekąskę lub deser.
W tym przepisie na dietetyczne babeczki bananowe użyto płatków owsianych zamiast mąki. Są one bogate w złożone węglowodany, dzięki czemu uwalniają energię do organizmu stopniowo stopniowo, a nie od razu. Zamiast oleju używamy zwykłego greckiego jogurtu, który dodatkowo wzbogaca te babeczki owsiane z bananem o dużą dawkę białka. Aby rozrzedzić ciasto, można użyć dowolnego mleka - albo klasycznego mleka krowiego albo mleka roślinnego. Banany powinny być jak najbardziej dojrzałe - wtedy nadadzą babeczkom niepowtarzalny smak i nie będzie trzeba dodawać dużej ilości miodu. Możesz przygotować te zdrowe babeczki z jajkami lub bez. Obie wersje są świetne i prawie nie czuć różnicy w ich smaku czy strukturze.
Te zdrowe babeczki owsiane z bananami są stosunkowo mało kaloryczne ze względu na niską zawartość tłuszczu. Aby je przygotować, wystarczy kilka minut, 1 miska i kilka łatwo dostępnych składników. Przepis jest szczególnie przydatny, gdy nie wiesz, co zrobić z przejrzałymi bananami. Możesz zmieniać ich smak, dodając różne orzechy, kawałki czekolady, wiórki kokosowe lub suszone owoce, nawet odrobinę cynamonu.
Składniki
- 2 szklanki płatków owsianych (polecam te)
- 1 szklanka (220 g) jogurtu greckiego
- 2 dojrzałe banany
- 1/4 szklanki mleka
- 4-5 łyżek miodu (lub syropu klonowego)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- kawałki ciemnej czekolady, orzechy, rodzynki (opcjonalnie) (polecam te)
Przygotowanie
- Zmiksuj lub zmiel płatki owsiane na drobną mąkę.
- W misce wymieszaj je z pogniecionymi bananami, a następnie ze wszystkimi pozostałymi składnikami.
- Możesz również dodać kawałki ciemnej czekolady, orzechów, suszonych rodzynek lub żurawiny.
- Rozłóż ciasto do 12 foremek na babeczki.
- Piecz babeczki przez 20-25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż osiągną złoty kolor.
Czas przygotowania | 30 minut | |
Porcje | 12 muffinów |
Wartości odżywcze/ 1 muffin | ||
Kalorie | 105 Kcal | |
Węglowodany | 18 g | |
Błonnik | 2 g | |
Białko | 4 g | |
Tłuszcz | 2 g |