
Zdrowy budyń bananowo-czekoladowy
Czy lubisz smak bananów i czekolady? Jeśli tak, pokochasz ten przepis na budyń bananowo-czekoladowy pełen błonnika, witamin i minerałów! Możesz podawać go jako zdrowe śniadanie lub jako deser. I nie martw się, nikt nie zauważy, że jednym ze składników jest awokado ;) Robię ten budyń u siebie w domu bardzo często i wierzę, że Wy też go pokochacie.
Zdrowy czekoladowy budyń bananowy jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu, jego przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut. Potrzebujesz tylko 5 zdrowych składników - awokado, jogurt, kakao, banany i miód. Zalecam stosowanie zwykłego greckiego jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu ze względu na jego kremową konsystencję oraz wysoką zawartość białka i wapnia. Jeśli chodzi o awokado, najlepiej jest wybrać odmianę Hass (jest mniejsze i ma ciemną skórkę), która jest bardziej kremowa i smaczna. Miód można zastąpić ksylitolem, stewią lub syropem klonowym.
Deser można również przygotować bez banana, a wtedy nazywam go musem czekoladowym lub kremem awokadowo-czekoladowym. Alternatywnie można zastąpić banana truskawkami lub malinami, które dobrze pasują do kremu czekoladowego. Ten zdrowy krem awokadowo-czekoladowy może być również stosowany jako smaczny i zdrowy lukier do ciast.
Wypróbuj przepis na ten pyszny kremowy bananowo-czekoladowy budyń z awokado, a jestem pewna, że od tej pory będziesz go przygotowywać regularnie.
Składniki
- 2 dojrzałe awokado
- 1 banan
- 4 łyżki kakao
- 180 g jogurtu greckiego
- 4 łyżki miodu/syropu klonowego/ksylitolu (polecam ten)
Przygotowanie
- W robocie kuchennym wymieszaj awokado z jogurtem greckim, kakao i substancją słodzącą, aż uzyskasz gęstą masę.
- Spróbuj tak przygotowanego budyniu, a jeśli to konieczne, dodaj więcej słodzika.
- Rozdziel budyń do 3 salaterek i dodaj kilka kawałków pokrojonego banana do każdej z nich.
- Budyń podawaj jak najszybciej po przygotowaniu. Przechowuj w lodówce.
Czas przygotowania | 10 minut | |
Porcje | 3 porcje |
Wartości odżywcze/ 1 porcja | ||
Kalorie | 330 Kcal | |
Węglowodany | 38 g | |
Błonnik | 10 g | |
Białko | 10 g | |
Tłuszcz | 15 g |