Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Zdrowe pierogi

Zdrowe pierogi

Każdego czasami nachodzi ochota na tradycyjne, słowiańskie pierogi. Chcemy wtedy przygotować domowy posiłek jak u babci, żeby zaspokoić swoje pragnienie. Jeśli szukasz zdrowszej i lżejszej alternatywy, mam dla Ciebie prosty i zdrowy przepis na pierogi.

Pierogi to tradycyjne słowiańskie jedzenie, wymyślone przez nasze babcie, żeby napełnić żołądki ciężko pracujących w polu mężczyzn. Tradycyjnie przygotowuje się je z białej mąki, ziemniaków i jajek. W farszu znajdziemy zwykle ser owczy lub ziemniaki, a także połączenie twarogu, dżemu lub nasion makowca. Obecnie mężczyźni częściej ciężko pracują w biurach, więc ta zdrowa alternatywa dla pierogów jest dla nich równie dobra.

Te zdrowe pierogi wprowadzają nowy wymiar do tradycyjnego przepisu. Żeby uzyskać zdrowszy, ale wciąż pyszny efekt, zastąp jedną połowę białej mąki mąką z ciecierzycy, a drugą mąką pełnoziarnistą. Dzięki połączeniu tych produktów pierogi zyskają lepsze wartości odżywcze, które odżywią nasz organizm. Zwiększymy także zawartość białka, zmniejszając przy tym ilość glutenu i będziemy mogli cieszyć się większą dawką witamin i minerałów.

Te zdrowe pierogi można wypełnić dowolnymi składnikami, w zależności od Twojej wyobraźni. Sama polecam je z dżemem lub twarożkiem — naprawdę smakują wspaniale!

Składniki

  • 1kg ziemniaków
  • 250g mąki z ciecierzycy
  • 250g mąki pełnoziarnistej (żytniej)
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • wysokiej jakości dżem i twaróg (lub inne nadzienie)

Przygotowanie

  1. Ugotuj ziemniaki ze skórką, aż zmiękną.
  2. Kiedy już będą ugotowane, obierz je i drobno zetrzyj. Drobno starte ziemniaki sprawiają, że ciasto jest miękkie.
  3. Dodaj jajko i obie mąki, a następnie uformuj ciasto bez grudek, które nie będzie przylepiać się do rąk.
  4. Jeśli trzeba, dodaj więcej mąki.
  5. Rozwałkuj ciasto (na grubość ok. 3mm) na blacie posypanym mąką i wykrój z niego koła, używając noża do pizzy.
  6. Każdy kawałek wypełnij dżemem, twarogiem lub innym nadzieniem, a następnie złóż i zlep brzegi.
  7. Gotuj pierogi we wrzącej wodzie przez 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
  8. Odcedź i podawaj udekorowane jogurtem, owocami i cynamonem w wersji deserowej lub serem kozim (albo śmietaną) i cebulką w wersji obiadowej.
Czas przygotowania45 minut
Porcje5 porcji
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie538 Kcal
Węglowodany91 g
Błonnik18 g
Białko21 g
Tłuszcz5 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze