Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Zdrowe kwadraciki dyniowe

Zdrowe kwadraciki dyniowe

Dynia może być nie tylko rzeźbioną, upiorną dekoracją Twojego domu. Spraw, żeby Twoje jesienne dni stały się wyjątkowe dzięki temu smacznemu przepisowi z dyni. Przygotuj wspaniałe, delikatne i zdrowe kwadraciki dyniowe, które zaspokoją Twój jesienny apetyt.

Jeśli masz ochotę na świeże połączenie w formie ciasta, które rozgrzeje Cię i nacieszy Twój brzuch prawdziwym smakiem dyni w harmonii z pożywnym miodem, ostrym cynamonem i pachnącą przyprawą do piernika, kwadraciki dyniowe to idealny wybór dla Ciebie.

Dynia to wyjątkowe źródło potasu i beta-karotenu, który zmienia się w witaminę A i odżywia Twoje kości, zęby oraz siatkówkę. Zawiera ona także bogactwo minerałów oraz korzystnie wpływającego na nasze zdrowie wapnia i magnezu, a także witaminy E, C i wybrane witaminy z grupy B. Mąkę owsianą do tego przepisu możesz przygotować mieląc lub ucierając płatki owsiane, podobnie jak mąkę z siemienia lnianego.

Ciesz się tym szybkim, smacznym i zdrowym przepisem na ciasto dyniowe, które możesz jeść na ciepło, ale świetnie smakuje także wyjęte z lodówki jako pożywna poranna lub zdrowa popołudniowa przekąska z delikatnym, dyniowo-imbirowym smakiem i aromatem. To zdrowe ciasto dyniowe wspaniale smakuje jesienią i uszczęśliwia Twoje ciało bogactwem błonnika.

Składniki

  • ½ szklanki kremu z dyni
  • ½ szklanki mąki owsianej (lub pełnoziarnistej) (polecam te)
  • 5 łyżek cukru trzcinowego lub miodu
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego (lub musu jabłkowego) (polecam ten)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki przyprawy do piernika
  • ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Najpierw wymieszaj mąkę z siemieniem lnianym, przyprawami i proszkiem do pieczenia.
  2. Później dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
  3. Przełóż masę do małej formy do wypieków (np. do chleba) wyłożonej papierem do pieczenia lub do silikonowej formy do pieczenia chleba.
  4. Piecz w 180 stopniach przez 15-18 minut, aż zbrązowieje.
  5. Odstaw na chwilę do ostygnięcia, a następnie pokrój na kwadraty i podawaj na ciepło lub na zimno.
Czas przygotowania25 minut
Porcje6 kawałków
Wartości odżywcze/ 1 kawałek
Kalorie220 Kcal
Węglowodany25 g
Błonnik5 g
Białko5 g
Tłuszcz11 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze