
Zdrowe kwadraciki dyniowe
Dynia może być nie tylko rzeźbioną, upiorną dekoracją Twojego domu. Spraw, żeby Twoje jesienne dni stały się wyjątkowe dzięki temu smacznemu przepisowi z dyni. Przygotuj wspaniałe, delikatne i zdrowe kwadraciki dyniowe, które zaspokoją Twój jesienny apetyt.
Jeśli masz ochotę na świeże połączenie w formie ciasta, które rozgrzeje Cię i nacieszy Twój brzuch prawdziwym smakiem dyni w harmonii z pożywnym miodem, ostrym cynamonem i pachnącą przyprawą do piernika, kwadraciki dyniowe to idealny wybór dla Ciebie.
Dynia to wyjątkowe źródło potasu i beta-karotenu, który zmienia się w witaminę A i odżywia Twoje kości, zęby oraz siatkówkę. Zawiera ona także bogactwo minerałów oraz korzystnie wpływającego na nasze zdrowie wapnia i magnezu, a także witaminy E, C i wybrane witaminy z grupy B. Mąkę owsianą do tego przepisu możesz przygotować mieląc lub ucierając płatki owsiane, podobnie jak mąkę z siemienia lnianego.
Ciesz się tym szybkim, smacznym i zdrowym przepisem na ciasto dyniowe, które możesz jeść na ciepło, ale świetnie smakuje także wyjęte z lodówki jako pożywna poranna lub zdrowa popołudniowa przekąska z delikatnym, dyniowo-imbirowym smakiem i aromatem. To zdrowe ciasto dyniowe wspaniale smakuje jesienią i uszczęśliwia Twoje ciało bogactwem błonnika.
Składniki
- ½ szklanki kremu z dyni
- ½ szklanki mąki owsianej (lub pełnoziarnistej) (polecam te)
- 5 łyżek cukru trzcinowego lub miodu
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego (lub musu jabłkowego) (polecam ten)
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki przyprawy do piernika
- ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
- Najpierw wymieszaj mąkę z siemieniem lnianym, przyprawami i proszkiem do pieczenia.
- Później dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
- Przełóż masę do małej formy do wypieków (np. do chleba) wyłożonej papierem do pieczenia lub do silikonowej formy do pieczenia chleba.
- Piecz w 180 stopniach przez 15-18 minut, aż zbrązowieje.
- Odstaw na chwilę do ostygnięcia, a następnie pokrój na kwadraty i podawaj na ciepło lub na zimno.
Czas przygotowania | 25 minut | |
Porcje | 6 kawałków |
Wartości odżywcze/ 1 kawałek | ||
Kalorie | 220 Kcal | |
Węglowodany | 25 g | |
Błonnik | 5 g | |
Białko | 5 g | |
Tłuszcz | 11 g |