
Zdrowe domowe pianki (marshmallows)
Być może nie należysz do miłośników pianek marshmallows, ale jeśli masz w rodzinie dzieci (lub duże dzieci ☺), które je lubią, możesz przygotować w domu ich zdrowszą wersję bez cukru rafinowanego i innych dodatków. Przygotowanie pianek jest bardzo proste, a smakują nawet lepiej niż te ze sklepu.
Sama nie jestem wielką fanką pianek, ale te domowe bardzo mi smakują i z pewnością nie robiłam ich ostatni raz. Do ich przygotowania potrzebujesz tylko 3 podstawowych składników, a dokładniej miodu, wody i żelatyny. Dodasz do nich jedynie ekstrakt z wanilii i szczyptę soli. Jeśli chcesz, możesz także posypać te zdrowe pianki wiórkami kokosowymi. W tym przepisie wykorzystałam 100% żelatynę bez żadnych dodatków, nawet cukru.
Żelatyna jest niezbędna dla układu stawowo-chrzęstnego i wspomaga rozwój kośćca, zębów, ścięgien oraz mięśni. Dzięki zawartemu w niej kolagenowi pozytywnie wpływa na skórę i włosy. Żelatyna usprawnia także mobilność, zapobiega utracie tkanki chrzęstno-stawowej i jest konieczna w okresie dojrzewania.
Jeśli masz więc ochotę na mały, słodki, a jednocześnie niskokaloryczny deser, wypróbuj ten przepis na zdrowe, domowe pianki — nie uwierzysz, jak łatwo można je przygotować.
Składniki
- 3 łyżki 100% żelatyny w proszku
- 1 szklanka zimnej wody
- ½ - ¾ szklanki miodu
- szczypta soli (polecam tę)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- wiórki kokosowe do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Przelej połowę wody (½ szklanki) do garnka, wsyp żelatynę i odstaw na bok.
- W małym garnku wymieszaj miód, resztę wody i szczyptę soli.
- Zagotuj tę mieszankę na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas.
- Gdy woda zacznie wrzeć, gotuj przez dodatkowe 5 minut.
- Ostrożnie przelej gorącą mieszankę do garnka z wodą i żelatyną, dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj ręcznym mikserem, aż powstanie biała, lepiąca się masa — przez około 7 do 12 minut.
- Przelej piankową mieszankę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wybierz formę w zależności od rozmiaru pianek, jakie chcesz uzyskać — im mniejsza i głębsza forma, tym wyższe pianki.
- Jeśli chcesz, możesz posypać mieszankę wiórkami kokosowymi.
- Włóż do lodówki na co najmniej 5 godzin, a następnie pokrój na kawałki.
- Przechowuj pianki w lodówce.
Czas przygotowania | 20 minut | |
Porcje | 16 kawałków |
Wartości odżywcze/ 1 kawałek | ||
Kalorie | 35 Kcal | |
Węglowodany | 9 g | |
Błonnik | 0 g | |
Białko | 1 g | |
Tłuszcz | 0 g |