Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Zdrowe ciasto miodowe

Zdrowe ciasto miodowe

Pyszne, zdrowe ciasto miodowe przypominające słynną Marlenkę, ale w zdrowszej i lżejszej wersji. Jeśli uwielbiasz orzechy i miód, to nie znajdziesz nic lepszego od tego prostego przepisu na zdrowe ciasto miodowe bez mleka. Ponadto, ciasto to jest bogate w białko i słodzone miodem, więc możesz się nim rozkoszować bez wyrzutów sumienia.

Zdrowe ciasto miodowo-orzechowe możesz przygotować już w godzinę i możesz tylko się modlić, że zjedzenie go również nie zajmie godziny. Jest przepyszne. Ciasto składa się tylko ze zdrowych i pożywnych płatków owsianych zmielonych na mąkę, orzechów włoskich bogatych w zdrowe tłuszcze i minerały, miodu, jajek, mleka (możesz użyć mleka krowiego lub roślinnego) oraz cynamonu, aby smak i aromat były wspaniałe. Aromatyczne ciasto z nadzieniem twarogowo-miodowym to naprawdę genialny deser do popołudniowej kawy lub po prostu na weekend. Jeśli nadzienie twarogowe jest zbyt suche, możesz dodać odrobinę jogurtu greckiego.

Dietetyczne ciasto miodowe możesz podać bez dodatków - tak naprawdę nie potrzebuje niczego więcej. Może tylko kawy lub herbaty :)

1 szklanka = 250 ml

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych (polecam te)
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich (polecam te)
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia (polecam ten)
  • 1 łyżeczka cynamonu (polecam ten)
  • Nadzienie:
  • 400 g miękkiego twarogu (lub lekkiego serka śmietankowego)
  • 3 łyżki miodu/stewii
  • Kruszonka:
  • 30 g orzechów włoskich (polecam te)
  • upieczone ciasto (trochę)

Przygotowanie

  1. Zmiksuj lub zmiel płatki owsiane i orzechy włoskie na mąkę.
  2. Połącz wszystkie pozostałe składniki ciasta z powstałą mąką.
  3. Formę (wymiary ok. 25 x 25 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej jedną trzecią ciasta.
  4. Ciasto piecz przez 10 minut w 180 stopniach.
  5. Powtórz ten proces z pozostałymi porcjami ciasta.
  6. Upieczone ciasto ostudź, a następnie pokrój każdy kwadrat na pół, aby uzyskać wyższe ciasto (opcjonalnie).
  7. Odłóż trochę upieczonego ciasta na kruszonkę, którą je posypiesz.
  8. Przygotuj krem. Po prostu wymieszaj razem twaróg i miód (lub stewię).
  9. Ostudzone spody ciasta przekładaj na przemian kremem twarogowym.
  10. Wierzch posmaruj ostatnią warstwą kremu i posyp drobno posiekanymi orzechami i pokruszonym ciastem.
  11. Odstaw ciasto do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Czas przygotowania45 minut
Porcje10 kawałków
Wartości odżywcze / 1 kawałek
Kalorie209 Kcal
Węglowodany24 g
Błonnik3 g
Białko10 g
Tłuszcz9 g
...
Lucia Wagner
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze