Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Zdrowe białe brownie z ciecierzycy

Zdrowe białe brownie z ciecierzycy

Przepis na te zdrowe białe brownie z ciecierzycy świetnie nadaje się dla wszystkich miłośników deserów, którzy wolą ich zdrowe alternatywy. Jest także idealny dla tych, którzy nie mogą zmusić się do jedzenia roślin strączkowych. Ciecierzyca jest bardzo zdrowa i razem z płatkami owsianymi zastępuje w tym prostym i słodkim przepisie mąkę. Przekonaj się, jakie pyszności można wypiec z ciecierzycy.

Ten zdrowy deser z ciecierzycy nie zawiera mąki, cukru ani jajek. Jest słodzony miodem i bardzo łatwy w przygotowaniu. Znaczna część tłuszczu w tym przepisie została zastąpiona musem jabłkowym, dzięki czemu ten deser jest bardziej dietetyczny. Dzięki płatkom owsianym i ciecierzycy jest także bogatszy w błonnik, witaminy i minerały, a także zyskuje lekko orzechowy smak. Ekstrakt waniliowy zadba o jego pyszny aromat, wzbogacając go o delikatną nutę wanilii. Możesz dodać do niego również kawałki czekolady, suszone owoce lub orzechy — do smaku. Jeśli zastąpisz miód w cieście innym słodzikiem, możesz z łatwością przyrządzić jego wegańską wersję.

Uważam, że te zdrowe białe brownie z ciecierzycy są po prostu rewelacyjne i nie mogę się powstrzymać przed ich jedzeniem. Mam nadzieję, że posmakują Ci tak samo, jak mi. Drobna uwaga na koniec: ten deser lepiej smakuje następnego dnia, po spędzeniu czasu w lodówce.

Składniki

  • 250g suchej ciecierzycy lub 500g ugotowanej ciecierzycy (polecam tę)
  • 1 szklanka płatków owsianych (polecam te)
  • ¼ szklanki niesłodzonego musu jabłkowego
  • 1-1 ½ szklanki miodu
  • 3 łyżki oleju kokosowego (polecam ten)
  • drobne kawałki czekolady 70%+ (do smaku)
  • rodzynki, suszone owoce lub orzechy (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki sody do pieczenia
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ⅛ łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie

  1. Zmiel na drobno płatki owsiane.
  2. Wymieszaj w misce wszystkie składniki oprócz kawałków czekolady, suszonych owoców i orzechów.
  3. Podziel mieszankę na pół i wymieszaj kawałek po kawałku w blenderze (Nie w dużym, solidnym blenderze, ponieważ mieszanka jest dla niego za sucha; wykorzystaj małą miskę do siekania, która powinna być częścią zestawu do blendera. Jeśli jej nie posiadasz, spróbuj wymieszać ją mikserem ręcznym.)
  4. Kiedy cała mieszanka będzie dokładnie wymieszana i jednolita, wmieszaj do niej kawałki czekolady (lub suszone owoce i orzechy).
  5. Przełóż ją do mniejszej formy do ciasta. Wybierz rozmiar zgodnie z pożądanymi wymiarami ciasta (np. 20x20cm).
  6. Piecz ciasto w 180 stopniach przez 35 do 40 minut, sprawdzając je co jakiś czas, żeby się nie przypaliło.
  7. Kiedy ciasto będzie upieczone, wyjmij je z piekarnika, odstaw do ostygnięcia, a następnie umieść w lodówce na co najmniej 5 godzin.
  8. Ciasto jest pyszne zaraz po upieczeniu, ale smakuje jeszcze lepiej na następny dzień.
  9. Przechowuj w lodówce.
Czas przygotowania50 minut
Porcje16 kawałków
Wartości odżywcze / 1 kawałek
Kalorie125 Kcal
Węglowodany23 g
Błonnik2 g
Białko2 g
Tłuszcz3 g
...
Lucia Wagner

Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!

Lucia Wagner

Komentarze