Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Zdrowa, wiśniowo-cytrynowa kruszonka

Zdrowa, wiśniowo-cytrynowa kruszonka

To połączenie słodko-kwaśnego smaku z chrupiącymi, pieczonymi płatkami owsianymi i orzechami w tej wspaniałej, wiśniowo-cytrynowej kruszonce z pewnością rozbudzi Twoje kubki smakowe! Ten prosty przepis na wiśniową kruszonkę należy do moich ulubionych. Nie zawiera żadnego cukru rafinowanego, a zamiast tego dosłodzony jest odrobiną miodu.

Jeśli rankiem masz ochotę na coś słodkiego, kruszonka to idealny wybór na weekendowe śniadanie i miła odmiana, która spodoba się całej rodzinie. Możesz także podawać ją jako deser. Przepis na kruszonkę przydaje się szczególnie wtedy, gdy musisz wykorzystać starsze owoce.

Kruszonka najlepiej smakuje na ciepło, ale na zimno też jest pyszna. W dodatku smakuje świetnie nawet po spędzeniu kilku dni w lodówce.

Jeśli to Twoja pierwsza okazja na spróbowanie takiej kruszonki, najwyższa pora ją wypróbować. Z pewnością tego nie pożałujesz. Jeżeli sezon na wiśnie już się skończył, możesz także użyć innego ulubionego owocu (szczególnie polecam śliwki, brzoskwinie, jabłka i gruszki). W tym przepisie sprawdzą się także dowolne rozmrożone owoce.

Jeśli wolisz przygotować to ciasto w wersji bezglutenowej, możesz na przykład użyć mąki migdałowej zamiast mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej.

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych (polecam te)
  • ½ szklanki mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej
  • ¼ szklanki wiórków kokosowych
  • ⅓ drobno posiekanych migdałów (polecam te)
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki oleju kokosowego (polecam ten)
  • Nadzienie:
  • 5 szklanek wiśni
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ½ łyżeczki skórki cytrynowej
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj najpierw suche składniki.
  2. Następnie powoli dodawaj rozpuszczony olej kokosowy oraz słodzik i dokładnie mieszaj.
  3. Przygotuj nadzienie w drugiej misce — wymieszaj wydrylowane wiśnie (lub inne owoce), sok z cytryny, jej skórkę, łyżkę skrobi oraz ekstrakt waniliowy.
  4. Umieść nadzienie w formie do pieczenia i posyp kruszonką.
  5. Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut, aż zbrązowieje i zrobi się kruche.
Czas przygotowania55 minut
Porcje6 porcji
Wartości odżywcze/ 1 porcja
Kalorie281 Kcal
Węglowodany42 g
Błonnik5 g
Białko6 g
Tłuszcz7 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze