Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Zdrowa rolada kokosowa bez pieczenia

Zdrowa rolada kokosowa bez pieczenia

Wreszcie udało mi się ją zrobić! Zdrową roladę kokosową bez pieczenia z niewielką ilością słodzika (miodu), bez masła i niepotrzebnego tłuszczu. Odpowiednią na co dzień lub od święta. Ta zdrowa rolada kokosowa bez pieczenia smakuje nawet lepiej niż tradycyjna, niezdrowa wersja. Zresztą przekonaj się o tym sama.

Z podanych składników można przygotować dosyć małą roladę, którą można pociąć na 15 kawałków. Użyjemy domowego masła kokosowego do wypełnienia deseru. Przygotowując masło kokosowe nie wystrasz się, jeżeli zajmie to sporo czasu. Należy mieszać kokos z miodem aż do powstania kremowej masy. Polecam użycie elektrycznego malaksera zamiast dużego blendera oraz wykorzystanie grubych wiórków kokosowych (lub płatków) zamiast drobnych wiórków. Pod koniec możesz też dodać do masy odżywkę białkową, najlepiej o smaku kokosa lub wanilii. Jeżeli przygotujesz domowe krakersy gryczane, na które przepis znajdziesz tutaj: , deser będzie też bezglutenowy i jeszcze zdrowszy.

Jeżeli uwielbiasz połączenie ciasta kakaowego z kokosowym kremem, to koniecznie spróbuj tej zdrowej rolady kokosowej. Idealnie nadaje się na bożonarodzeniowy stół.

Składniki

  • 170 g krakersów z mąki razowej (polecam gryczane)
  • 1-2 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki wody
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mielonej kawy
  • na nadzienie:
  • 100 g kokosa
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie

  1. W blenderze, zmiksuj krakersy na mąkę.
  2. W misce wymieszaj zmiksowane krakersy z miodem, kakao, mieloną kawą i dwoma łyżkami wody.
  3. Ręcznie zagnieć ciasto. Jeżeli jest zbyt twarde, dodaj kolejną łyżkę wody.
  4. Przygotuj nadzienie kokosowe w malakserze (małym robocie kuchennym) (polecam ten) .
  5. Mieszaj kokos i miód na wysokiej prędkości przez 10-15 minut z przerwami, aż masa osiągnie maślaną konsystencję (masło kokosowe). Im dłużej mieszasz, tym bardziej kremowa będzie masa. (Zalecam użycie malaksera i dodanie niewielkiej ilości wody, jeżeli masa nie będzie chciała zgęstnieć).
  6. Rozwałkuj ciasto między dwoma kawałkami papieru do pieczenia w kształt prostokąta o grubości około 3 mm i równomiernie rozprowadź na nim nadzienie kokosowe.
  7. Ostrożnie zwiń ciasto (pomoże Ci w tym papier do pieczenia) i wstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin.
  8. Pokrój roladę na kawałki i posyp wiórkami kokosowymi.
Czas przygotowania25 minut
Porcje15 kawałków
Wartości odżywcze/ 1 kawałek
Kalorie95 Kcal
Węglowodany13 g
Błonnik1 g
Białko2 g
Tłuszcz4 g
Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!
Lucia Wagner

Komentarze