Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Zdrowa pasta z tuńczyka

Zdrowa pasta z tuńczyka

Uwielbiamy domowe zdrowe pasty i absolutnie zakochaliśmy się w tej pysznej paście z tuńczyka. W porównaniu z klasyczną wersją zawiera mniej tłuszczu i kalorii, co jest świetną wiadomością dla tych, którzy też uwielbiają pasty i zwykle jedzą je w nieprzyzwoitych ilościach. :)

Ta pyszna i pożywna pasta z tuńczyka świetnie pasuje do pełnoziarnistego lub bezglutenowego chleba, ale możesz ją także łączyć z chlebkiem ryżowym lub kukurydzianym. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko 4 ogólnodostępnych składników i soli. Co najlepsze, 1 z 4 porcji zawiera tylko 95 kalorii (jeśli przyrządzisz ją z awokado)!

Sekretem tego przepisu jest zastąpienie dużej porcji masła ciecierzycą, która nadaje paście gładką konsystencję, a do tego o wiele lepiej niż masło wzbogaca ją w witaminy, minerały, błonnik i białko. Chociaż ta pasta nie jest bardzo maślana, nadal świetnie smakuje. Przygotowując drugą porcję pasty, możesz wykorzystać masło lub awokado, żeby była jeszcze zdrowsza. Do tego przepisu polecam szczególnie kremowe awokado Haas (mniejsze i ciemniejsze niż klasyczna odmiana).

Tuńczyk to wspaniały składnik, ponieważ nie tylko zawiera prawie samo białko, ale także dostarcza kwasów tłuszczowych omega-3. Wypróbuj tę pyszną pastę z tuńczyka, która z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Składniki

  • ½ cebuli
  • 100g gotowanej ciecierzycy
  • 1 dojrzałe awokado lub 100g masła
  • ½ łyżeczki soli morskiej (polecam tę)
  • 120g tuńczyka w wodzie lub w oliwie (polecam tego)

Przygotowanie

  1. Włóż tuńczyka w sosie własnym lub w oleju do blendera. Dodaj resztę składników i wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
  2. Posmaruj pastą chleb pełnoziarnisty (lub inny).
  3. Na koniec możesz posypać pastę posiekanym szczypiorkiem lub zieloną cebulką.
Czas przygotowania10 minut
Porcje4 porcje
Wartości odżywcze / 1 porcja
Kalorie95 Kcal
Węglowodany3 g
Błonnik3 g
Białko7 g
Tłuszcz6 g