Fit czarodziejka
Obserwuj mnie
Zdrowa kasza gryczana ze szpinakiem, pieczarkami, serem i tuńczykiem

Zdrowa kasza gryczana ze szpinakiem, pieczarkami, serem i tuńczykiem

Kasza gryczana ze szpinakiem, pieczarkami, serem i tuńczykiem to świetne połączenie! Nie chodzi tylko o smak, ale też wartości odżywcze. Jeśli chcesz podarować swojemu organizmowi dużo białka, witamin, minerałów i błonnika, ale też zadowolić swoje kubki smakowe, to koniecznie spróbuj tego prostego dania z kaszą gryczaną. Smacznych przepisów z tą kaszą nigdy za wiele i zdecydowanie polecam zapisanie tego konkretnego, a może nawet przygotowanie go od razu :)

Danie zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Na początku chciałam je wszystkie tutaj wymienić, ale patrząc na ich ilość podsumuję krótko – jedna porcja zawiera między 40 a 120% RDA najważniejszych mikroelementów. Jest tak przede wszystkim dzięki szpinakowi, tuńczykowi, ale także kaszy gryczanej. Posiłek jest bezglutenowy, nie zawiera jajek i orzechów - dzięki czemu jest odpowiedni dla osób cierpiących na różne alergie. Jeśli nie masz w domu kaszy gryczanej, możesz też użyć kuskusu lub kaszy bulgur. A jeśli jesteś tak wielkim miłośnikiem suszonych pomidorów jak ja, również możesz dodać je do tego zdrowego przepisu z kaszą gryczaną, co jeszcze bardziej wzbogaci jej smak.

Zdrowa kasza gryczana ze szpinakiem, pieczarkami, serem i tuńczykiem idealnie nadaje się na dietetyczny obiad lub kolację. Danie jest dosyć sycące i wierzę, że smak zachwyci Cię tak bardzo, że nie będziesz mieć ochoty na deser.

Składniki

  • 200 g świeżej mozzarelli (light)
  • 200 g tuńczyka w zalewie własnej (polecam tego)
  • sól, mielony czarny pieprz, czosnek granulowany (do smaku)
  • 100 g suchej kaszy gryczanej (polecam tę)
  • 1 cebula
  • 500 g pieczarek
  • 4 garście świeżego szpinaku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (polecam tę)
  • suszone pomidory (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Opłucz kaszę gryczaną, wsyp do garnka i zalej 1,5-krotną objętością wrzącej wody. Gotuj przez 3 minuty.
  2. Zdejmij z ognia i pozwól jej zmięknąć pod pokrywką przez 30-35 minut.
  3. Na głębokiej patelni (polecam tę) usmaż drobno posiekaną cebulę na rozgrzanym oleju.
  4. Dodaj oczyszczone i pokrojone w plastry pieczarki i gotuj do miękkości (około 5 minut).
  5. Następnie dodaj ugotowaną kaszę gryczaną (po wylaniu resztek wody), umyte liście szpinaku, przyprawy, sól i chwilę mieszaj.
  6. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, dodaj posiekaną mozzarellę i pozwól jej się roztopić. Gdy się rozpuści, zdejmij patelnię z ognia.
  7. Danie podawaj na ciepło, posypane tuńczykiem bez zalewy.
Czas przygotowania40 minut
Porcje2 porcje
Wartości odżywcze / 1 porcja
Kalorie580 Kcal
Węglowodany47 g
Błonnik8 g
Białko55 g
Tłuszcz14 g
...
Lucia Wagner

Jestem fit czarodziejką, która wyczarowuje zdrowe i smaczne fit przepisy ze zdrowych składników. Chcę Ci pokazać, że zdrowe fit posiłki mogą być proste w przygotowaniu, smaczne i dalekie od nudy. Dołącz do mnie i wyczaruj kilka zdrowych przepisów razem ze mną!

Lucia Wagner

Komentarze